enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,1093
EURO
37,8820
ALTIN
2.800,11
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

Günde 4.5 dakika spor kanser riskini azaltıyor

Günde 4.5 dakika spor kanser riskini azaltıyor
REKLAM ALANI
01.08.2024 07:28
0
A+
A-

Kanser Riskini Azaltmak İçin 4,5 Dakikalık Egzersiz Yeterli

Avrupa haber sitesi Euronews’taki araştırmaya göre, 4,5 dakika gibi kısa bir süreli egzersiz yapmak, bazı kanser türleriyle karşılaşma riskini %32’ye varan oranda düşürebilir.

Sydney Üniversitesi tarafından yönetilen bu araştırmada, egzersiz yapmayan 22.000’den fazla kişi yedi yıl boyunca takip edildi. Bulgular, günde 4,5 dakikalık yoğun fiziksel aktivitenin fiziksel aktiviteyle bağlantılı kanser türlerine yakalanma riskini %32’ye kadar azaltabileceğini gösterdi.

Araştırmacılar, Dünya Sağlık Örgütü’nün fiziksel aktiviteyle bağlantılı olduğunu bildirdiği 13 kanser türünü ve ayrıca katılımcıların genel kanser riskini incelediler. Araştırmaya kanser geçmişi olan kişiler dahil edilmedi. Katılımcıların aktiviteleri, hareketleri ölçen giyilebilir cihazlarla izlendi.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Araştırmanın yaş ortalaması 62’ydi ve haftada ortalama bir kez yürüyüş yapanlar ile boş zamanlarında hiç egzersiz yapmayanlar gözlemlendi. Araştırmanın başkanı Profesör Emmanuel Stamatakis, daha önceki çalışmaların egzersiz yapmayan kişilerin daha yüksek kanser riski altında olabileceğini gösterdiğini belirtti ve “Bu çalışmada profesyonel olmayan yoğun egzersiz biçimlerine odaklandık” dedi.

Yoğun ev işleri, hızlı yürüyüş ve merdiven çıkma gibi kısa süreli aktivitelerin incelendiği araştırmada, araştırmacılar fiziksel aktivitenin artmasıyla faydaların da arttığını belirttiler. Bu aktivitelerin çoğunun yaklaşık bir dakika sürdüğü kaydedildi.

Stamatakis, “Orta yaşlı insanların çoğunun düzenli egzersiz yapmamasının onları artan kanser riskiyle karşı karşıya bıraktığını biliyoruz. Ancak fiziksel aktivite takip cihazları gibi teknolojiler sayesinde günlük yaşamdaki kısa süreli fiziksel aktivitelerin etkisini inceleyebiliyoruz” dedi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.