Ukrayna Gaz Krizi Avrupa’yı Tekrar Sarsıyor
24 Şubat 2022’de başlayan Ukrayna savaşı, Avrupa’yı tarihinin en büyük enerji krizlerinden biriyle karşı karşıya bıraktı. Gaz kıtlığı karşısında AB ülkeleri, Eyfel Kulesi gibi simge yapıların ışıklarını söndürdü, politikacılar kazaklarla kameralar karşısına çıktı.
Geçtiğimiz soğuk ve karanlık kış aylarının ardından enerji krizi iyileşme belirtileri gösterse de bu yıl aynı senaryo Avrupa’yı tekrar sıkıntıya sokabilir. Ukrayna, Rus doğal gaz şirketine ait Gazprom ile olan anlaşmasının sona ermesiyle birlikte Ukrayna üzerinden Avrupa’ya yapılan gaz sevkiyatını resmi olarak durdurdu.
En Savunmasız Ülke Moldova
Ukrayna üzerinden geçen boru hattı, Avrupa’ya giden son büyük Rus gaz koridoruydu. Avrupa, Rus gazı tüketimini azalttı ama Avusturya, Macaristan, Slovakya gibi ülkeler hala bu gaz hattına bağlı. Gaz akışının durdurulması, bu ülkeler için büyük bir sorun teşkil ediyor. En savunmasız ülke ise Moldova. Rus gazının kesilmesi riskiyle karşı karşıya kalan Moldova, Aralık ayında olağanüstü hal ilan etti.
Karşılıklı Restleşmeler
Ukrayna’nın gaz akışını durdurması halinde karşılıklı önlemler alacağını açıklayan Slovakya’ya Macaristan da katıldı. Ancak Ukrayna geri adım atmıyor ve Rusya’nın “kanları pahasına” kazanç elde etmesine izin vermeyeceğini belirtiyor. Avrupa Birliği’ne bu duruma hazırlanmaları için bir yıl süre tanıyan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, geçmişte konuyla ilgili bir açıklama yapması bekleniyordu ancak yılbaşı gecesi konuşmasında bu konuya değinmedi.
Gözler Türkiye’ye Çevrildi
BBC, gaz akışının durdurulmasının AB’de ucuz Rus gazı döneminin sonu anlamına geldiğini belirtiyor. Avrupa için tek gaz tedarik yolu haline gelen Türkiye’ye işaret eden BBC, “Rusya, Karadeniz üzerinden geçen TürkAkım boru hattı aracılığıyla gaz göndermeye devam edebilir.” ifadelerini kullanıyor.
Yüksek kapasiteli TürkAkım boru hattı, Avrupa’ya doğal gaz arzında önemli bir rol oynuyor. Boru hattı, bugüne kadar Türkiye’ye 40 milyar, Avrupa’ya 53 milyar metreküpten fazla doğal gaz tedarik etti.