enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,2120
EURO
36,6940
ALTIN
2.959,51
BIST
9.672,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
14°C
İstanbul
14°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
7°C
Cuma Hafif Yağmurlu
9°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C

Finans Sektörünün Liderleri 2025 Yılına Umutlu

Finans Sektörünün Liderleri 2025 Yılına Umutlu
24.12.2024 20:02
A+
A-

Finans Sektörünün Geleceği Zirvesi

Turkuvaz Medya tarafından düzenlenen Finansın Geleceği Zirvesi, finans ekosistemini bir araya getirdi. Zirve, finansal düzenlemelerden yeni bankacılık modellerine, sürdürülebilir finansmandan kripto varlıklara kadar sektörün geleceğini şekillendirecek konuları ele aldı.

Sermaye Piyasaları Gelişimi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, son yıllardaki önemli gelişmelere değindi. Pay senetlerinde 7 milyon yatırımcıya ulaşıldığını, yatırım fonlarında 5,4 milyon, borçlanma araçları yoluyla da yaklaşık 36 milyon vatandaşın doğrudan veya dolaylı olarak piyasalarda yer aldığını belirtti.

Halka Arzlar

Son üç yılda 127 şirketin halka arz edildiğini ve bu şirketlerin piyasadan yaklaşık 156 milyar lira fon sağladığını ifade eden Gönül, 2024 yılında halka arzı tamamlanan 33 şirketin toplam 57,4 milyar TL fon elde ettiğini vurguladı. Şirketlerin 2023 yılında 888,7 milyar lira tutarında borçlanma aracı ve kira sertifikası ihracı yaptıklarını, 2024 yılında ise bu miktarın 1,6 trilyon liraya ulaştığını bildirdi.

Girişim Sermayesi

SPK’nın girişimcilere destek vermeye devam ettiğini belirten Gönül, girişim sermayesi yatırım fonlarının büyüklüğünün 200 milyar lirayı, ortaklıklarının aktif büyüklüğünün ise 41 milyar liranın üzerine çıktığını ifade etti.

Finansal Okuryazarlık

Finansal okuryazarlık konusuna da değinen Gönül, toplumu ücretsiz finansal eğitim imkanı sunan bir platform hayata geçirdiklerini söyledi. Finansal okuryazarlığı yaygınlaştırmak için iş birlikleri yaptıklarını ve bu alanda bir seferberlik başlattıklarını belirtti.

Kripto Varlıklar

Gönül, kripto varlık sağlayıcılarının SPK denetimi ve düzenlemesine girdiğini ve 2025 yılı ilk ayında ikincil düzenlemelerin çıkmasının planlandığını bildirdi.

Bankacılık Sektörü

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, bankacılık sektörünün sağlam sermaye yapısı ve risk yönetim deneyimlerine dikkat çekti. Sektörün Ekim 2024 itibarıyla %18,1 olan sermaye yeterlilik oranının, %8-%12’lik yasal sınırların üzerinde olduğunu vurguladı.

Karlılık

Sektörün karlılık seviyelerinin öz kaynağa katkı sunmaya devam ettiğini belirten Kavcıoğlu, dönem net karının geçen yıla göre %6,1 artarak 516 milyar TL’ye ulaştığını belirtti.

Kredi ve Mevduat

Kredilerin 15,4 trilyon TL, mevduat büyüklüğünün ise 18,2 trilyon TL’ye ulaştığını ifade eden Kavcıoğlu, yurt dışı borçlanmanın %144 seviyesinde olmasının sektörün yabancı finansman kaynaklarına erişim gücünü gösterdiğini vurguladı.

Takipteki Krediler

Takipteki kredilerin %8 ile %3,2’lik tarihsel ortalamanın altında seyrettiğini belirten Kavcıoğlu, bireysel kredilerdeki artan takiplerin banka mali bünyelerine olumsuz bir etkisi beklenmediğini belirtti.

Bankacılık Sektörüne Yeni Girişler

Kavcıoğlu, finans sektörünün sadece bankalar ve yatırım şirketlerinden oluşmadığını, artık fintechler, kripto şirketleri ve dijital bankaların da sektörde yer aldığını vurguladı. BDDK olarak bankacılık sektörüne yeni girişleri desteklediklerini ve izin verilen 6 dijital bankadan 3’ünün katılım finans bankası olduğunu belirtti.

Türkiye Ekonomisi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin 2023 yılında %5,9 büyüme gösterdiğini ve 2024’te %3,5 büyüme hedeflediğini belirtti. 2024’ün üçüncü çeyreğinde milli gelirin 1,3 trilyon dolara ulaşmasını, 2027 yılında ise 1,8 trilyon dolara çıkmasını beklediklerini söyledi.

Bankacılık Sektörünün Büyüklüğü

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar, bankacılık sektörünün büyüklüğünün 30 trilyon TL’ye ulaştığını ve gayri safi milli hasıla içinde %76 paya sahip olduğunu belirtti. Mevduatın 18,2 trilyon TL ile bilançoda %60 paya sahip olduğunu, kredilerin ise 15 trilyon TL ile bilançonun %51’ini oluşturduğunu söyledi.

Seçici Kredi Anlayışı

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, seçici kredi anlayışının yatırımı, üretimi, ihracatı, istihdamı ve cari açığı azaltmayı hedeflediğini belirtti. Nakdi kredilerde %34, gayri nakdi kredilerde %39, KOBİ kredilerinde %35 ile enflasyonun altında bir büyüme görüldüğünü vurguladı.

Kredi Geri Ödemeleri

Türkiye’de bankacılık sektörünün gelişmiş olmasına rağmen Avrupa ve Amerika’daki büyük bankaların aktif büyüklüğüne ulaşamadığını belirten Arslan, finans sisteminin büyümesinin önemli olduğunu ve kaynakların reel sektörü büyütmek için kullanılması gerektiğini vurguladı.

Vakıfbank’ın Kaynak Temini

Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, 2024 yılının yurtdışı kaynak temini açısından rekor bir yıl olduğunu ve 33 milyar dolardan fazla fon sağlandığını belirtti. 2025’in ilk çeyreğinde de ciddi bir kaynak girişi beklediklerini söyledi.

Garanti BBVA’nın Durumu

Garanti BBVA Genel Müdürü Mahmut Akten, Türkiye’deki bankacılık sektörünün ABD’deki bankalara kıyasla daha güçlü bir duruş sergilediğini belirtti. Son yıllarda bankacılık sektörünün etkilendiği faktörlere rağmen büyümenin devam ettiğini ve BDDK ve Merkez Bankası’nın sektöre destek verdiğini vurguladı.

Sürdürülebilirlik

Akbank Genel Müdürü Kaan Gür, sürdürülebilirliğin bankalar için bir tercih değil, zorunluluk olduğunu belirtti. İklim değişikliğinin ekonomi ve toplum üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, risklerin önlenmesi ve topluma değer yaratmak için bankaların aktif rol alması gerektiğini vurguladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.