enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0646
EURO
37,8417
ALTIN
2.801,48
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

Ev sahipleri sahaya dönüyor

Türkiye’nin Artan Kira Krizi: %25 Sınırının Kaldırılması
Ev sahipleri sahaya dönüyor
REKLAM ALANI
30.06.2024 07:42
1
A+
A-

Türkiye’nin Artan Kira Krizi: %25 Sınırının Kaldırılması

Türkiye’de derinleşen konut krizi, 2022’de geçici bir önlem olarak yürürlüğe giren %25’lik kira artış sınırına ve 2023’te başlatılan zorunlu arabuluculuk sistemine rağmen devam ediyor. Bu önlemler sorunu çözmekte yetersiz kalmış ve ev sahibi-kiracı arasındaki davalar mahkemeleri kilitlemiştir.

Kira Artış Sınırının Kaldırılması

1 Temmuz 2023 tarihi itibariyle %25’lik kira artış sınırı sona erecek ve eski uygulama geri gelecektir. Kira artışları, yıllık tüketici fiyat endeksi ve yurt içi üretici fiyat endeksi ortalaması alınarak yapılacaktır. Uzmanlar bu değişikliğin piyasayı önemli ölçüde etkilemeyeceğini, ancak ev sahiplerinin kira tespit davalarıyla gündeme gelmeye devam edebileceğini belirtmektedir.

Konut Piyasasının Dengeye Oturması

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, kirada %25 sınırının kaldırılmasının piyasanın birkaç yıl içinde dengelenmesine yol açacağını belirtmektedir. Kira tahliye davalarında hızlı bir azalma beklenirken, kira tespit davaları bir süre daha devam edebilir.

Konut Krizinin Çözümü

Barınma krizinin çözümü için iktidarın harekete geçmesi gerekmektedir. Bu kapsamda, kiralanabilir konut sayısının artırılması, kiralık sosyal konutların yaygınlaştırılması ve bölgesel rayiç kira bedeli uygulamasının devreye alınması önerilmektedir.

Gayrimenkul Hukukçusunun Görüşü

Gayrimenkul Hukukçusu Avukat Çiğdem Kezer, %25’lik kira artış sınırının 2022’de uygulanmasının yerinde olduğunu, ancak 2023’te mal sahiplerini mağdur etmeye başladığını vurgulamaktadır. Sınırın kaldırılmasını piyasanın dengelenmesi açısından olumlu bir karar olarak değerlendiren Kezer, kiralık konutların artırılması ve sosyal konutlara ağırlık verilmesi gerektiğini savunmaktadır. Türkiye’nin konut krizi, %25’lik kira artış sınırının kaldırılmasıyla yeni bir döneme giriyor. Piyasanın düzelmesi için birkaç yıllık bir geçiş süreci öngörülürken, konut krizinin kapsamlı çözümü için iktidarın adımlar atması beklenmektedir.
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.