Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Dmitry Peskov, Cuma günü basına yaptığı açıklamada, Rusya’nın Karadeniz tahıl anlaşmasının yeniden başlatılmasına ilişkin her türlü senaryoyu değerlendirdiğini belirtti.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Perşembe günü gerçekleştirdiği görüşmenin ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye, Rusya ve Birleşmiş Milletler arasında imzalanan Karadeniz tahıl anlaşmasının yanı sıra Karadeniz’de deniz güvenliğini de görüştüklerini ifade etti. Temmuz 2023’te sona eren bu anlaşma, Rusya ve Ukrayna’nın bir yıl boyunca Karadeniz üzerinden tarımsal ürün ihracatını kolaylaştırıyordu.
Rusya, anlaşmanın yenilenebilmesi için kendi tarım ürünlerinin dünya pazarlarına erişimindeki engellerin kaldırılması gerektiğini daha önce belirtmişti. Peskov, Erdoğan’ın açıklamaları üzerine Cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın herhangi bir anlaşmayı reddetmediğini ve Başkan Putin’in defalarca diyaloğa açık olduğunu vurguladı.
Peskov, tahıl konusunda varılacak her türlü anlaşmanın mevcut küresel koşullar göz önünde bulundurularak daha geniş bir bağlamda değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Erdoğan, Karadeniz Tahıl Girişimi ile ilgili bir soruya yanıt olarak, bu konuyu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğünü ve gelişmeleri takip edeceklerini belirtti. Washington’da soruları yanıtlayan Erdoğan, “Her iki tarafı bu konuda birleştirirsek inşallah Karadeniz Tahıl Girişimi’nin adımlarını da atmış oluruz. Bir İstanbul Dolmabahçe buluşmasını burada hayata geçirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Peskov, Rusya’nın Türkiye ve Birleşmiş Milletler ile işbirliği yapmaya açık olduğunu ancak bunun karşılıklı yarar sağlayan koşullar altında gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı. Rusya’nın kendi endişelerinin dikkate alınması ve dünya pazarlarındaki rekabet eşitliğinin sağlanması gerektiğini belirtti.
Karadeniz tahıl anlaşmasının yeniden başlatılması, küresel gıda güvenliği açısından hayati önem taşıyor. Anlaşma sona erdiğinde dünya tahıl piyasaları önemli ölçüde etkilendi ve gıda fiyatlarında artışlara yol açtı.
Türkiye, Rusya ve Ukrayna’nın yanı sıra Birleşmiş Milletler, anlaşmanın yenilenmesi için diplomatik çabalarını sürdürüyor. Anlaşmanın yenilenmesinin, küresel gıda güvenliğini sağlamak ve devam eden Ukrayna krizinde barışçıl bir çözüme katkıda bulunmak için hayati önem taşıdığı düşünülüyor.