Enerji Bakanı Bayraktar’dan İngiltere Ziyareti
Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Londra’da gerçekleştirdiği ikili görüşmeler ve sektör temsilcileriyle yaptığı toplantılarda, Türkiye’nin enerji alanındaki hedefleri ve yatırım fırsatlarını paylaştı.
Türkiye ve İngiltere Enerji Alanında El Ele
Bakan Bayraktar, İngiltere Enerji Güvenliği ve Net Sıfır Bakanı Ed Miliband ile bir araya gelerek verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve iki ülke arasında bir mutabakat zaptı imzalandığını belirtti. Türkiye ve İngiltere’nin enerji alanında ortak özelliklere sahip olduğunu vurgulayarak, küresel enerji sektöründen yatırımcı ve finans kuruluşlarının da toplantılara katıldığını söyledi.
Türkiye’nin Enerji Hedefleri: Rüzgar ve Güneş Enerjisinde Kapasite Artışı
Türkiye’nin iklim değişikliği hedeflerine ulaşmak için sanayinin Avrupa’ya ihracatını artırmaya hazırlayacağını belirten Bayraktar, ülkenin rüzgar ve güneş enerjisinde kapasitesini 30 gigavat seviyesinden 120 gigavata çıkarmayı planladığını hatırlattı.
İngiltere’den Türkiye’ye 2 Milyar Sterlinlik Finansman
Bayraktar, yatırımcıların Türkiye’nin enerji planlarına büyük ilgi gösterdiğini ve önümüzdeki dönemde ülkeye önemli bir finansman getirileceğine inandığını dile getirdi. Yenilenebilir enerjide Türkiye’nin gelecek 10-11 yılda yaklaşık 108 milyar dolarlık yatırım ihtiyacı olacağını söyleyen Bayraktar, Birleşik Krallık İhracat Finansmanı Dairesi’nin Türkiye’ye 2 milyar sterlinlik finansman sağlamayı planladığını bildirdi.
Küçük Modüler Nükleer Reaktörler Gündemde
Türkiye ve İngiltere arasında bir diğer önemli konunun küçük modüler nükleer reaktörler olduğu bilgisini veren Bayraktar, 20 bin megavatlık nükleer enerji programı üzerinde çalıştıklarını ve bunun 5 bin megavatının küçük modüler nükleer reaktör kapasitesi olmasını hedeflediklerini belirtti. Türkiye’nin küçük modüler nükleer reaktörlere ilişkin hukuki bir çerçeveyi gelecek yıl oluşturmayı hedeflediği kaydedildi.
Gazprombank Yaptırımları ve Türkiye’nin Resmi Tutumu
ABD’nin Gazprombank’ı yaptırım listesine almasına değinen Bayraktar, “Rusya’dan gaz akışını etkileyecek her türlü karara karşıyız” dedi. Yaptırımların Türkiye ekonomisine zarar vereceğini belirten Bayraktar, konunun ağırlıklı olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı tarafından takip edildiğini ifade etti.
Türkiye’nin Bölgesel Arz Güvenliği Katkısı
Türkiye’nin doğal gazdaki altyapı projeleriyle bölgeye arz güvenliği açısından önemli katkıda bulunduğunu söyleyen Bayraktar, Rus doğal gazının Ukrayna üzerinden Avrupa’ya akışını sağlayan transit anlaşmasının 2024 sonunda sona ermesiyle ilgili soruya, anlaşmanın uzayabileceğini ve uzamasının fiyatlar ve piyasa açısından iyi olacağını düşündüğünü söyledi.