enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9924
EURO
37,8627
ALTIN
2.822,34
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

Emtia devinden ‘gıda savaşları’ uyarısı

Emtia devinden ‘gıda savaşları’ uyarısı
REKLAM ALANI
26.06.2024 09:54
1
A+
A-

Dünyanın Gıda Savaşları Ufku

Dünyanın önde gelen tarım devi Olam Agri’nin CEO’su Sunny Verghese, küresel ölçekte bir gıda krizinin yaklaşmakta olduğu ve bunun gerilimli jeopolitik dinamiklerin ve iklim değişikliğinin bir sonucu olduğuna dikkat çekiyor. Verghese, “Kıt kaynaklar nedeniyle ülkelerin çatışmaya girdiği ‘gıda savaşları’na doğru gidiyoruz.” diyor.

Jeopolitik gerilimler, tarım emtialarının ticaretine engel teşkil ediyor ve bu da arz sorunlarına yol açıyor. Ayrıca iklim değişikliği, küresel tarım verimliliğini olumsuz etkiliyor. Bu faktörler bir araya gelerek, gıda fiyatlarında dalgalanmalara ve kıtlıklara neden oluyor.

Verghese, hükümetlerin gıda güvenliğini sağlama amacıyla uyguladığı ticaret kısıtlamalarını eleştiriyor. Bu önlemlerin, gıda arzını daha da kısıtladığını ve enflasyonu körüklediğini savunuyor. “Petrol için savaşlar gördük, ama gıda ve su için daha büyük savaşlar gelecek.” diye uyarıyor.

İklim değişikliğinin tarıma etkisi konusunda endişe dile getiren Verghese, tüketici endüstrisi liderlerini harekete geçmeye çağırıyor. Coca-Cola ve Associated British Foods gibi kuruluşların iklim değişikliğiyle mücadelede daha aktif rol almaları gerektiğine inanıyor. “Uyanma zamanı geldi. İklim değişikliği, gıda güvenliğimizi tehdit ediyor.” diyor.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Büyük tarım emtiası tüccarları, 2022’deki gıda fiyatlarındaki artıştan kâr elde ettikleri için enflasyonu körüklemekle suçlanıyor. Ancak Verghese, bu yükselişin büyük ölçüde hükümet müdahalesinden kaynaklandığını öne sürüyor. Hükümetlerin, Ukrayna savaşına yanıt olarak uyguladığı ticaret engellerinin, arz-talep dengesizliğini şiddetlendirdiğini belirtiyor.

Gıda fiyatları, Covid-19 salgınıyla birlikte yükselmeye başlamıştı. Ukrayna savaşı, küresel gıda sistemine darbe vurdu ve açlık ve yoksulluk sorunlarını körükledi. Dünyanın birçok yerinde insanlar, temel gıda ürünlerine erişmekte zorlanıyor ve hayat pahalılığı kriziyle karşı karşıya kalıyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.