Dünyanın önde gelen tarım devi Olam Agri’nin CEO’su Sunny Verghese, küresel ölçekte bir gıda krizinin yaklaşmakta olduğu ve bunun gerilimli jeopolitik dinamiklerin ve iklim değişikliğinin bir sonucu olduğuna dikkat çekiyor. Verghese, “Kıt kaynaklar nedeniyle ülkelerin çatışmaya girdiği ‘gıda savaşları’na doğru gidiyoruz.” diyor.
Jeopolitik gerilimler, tarım emtialarının ticaretine engel teşkil ediyor ve bu da arz sorunlarına yol açıyor. Ayrıca iklim değişikliği, küresel tarım verimliliğini olumsuz etkiliyor. Bu faktörler bir araya gelerek, gıda fiyatlarında dalgalanmalara ve kıtlıklara neden oluyor.
Verghese, hükümetlerin gıda güvenliğini sağlama amacıyla uyguladığı ticaret kısıtlamalarını eleştiriyor. Bu önlemlerin, gıda arzını daha da kısıtladığını ve enflasyonu körüklediğini savunuyor. “Petrol için savaşlar gördük, ama gıda ve su için daha büyük savaşlar gelecek.” diye uyarıyor.
İklim değişikliğinin tarıma etkisi konusunda endişe dile getiren Verghese, tüketici endüstrisi liderlerini harekete geçmeye çağırıyor. Coca-Cola ve Associated British Foods gibi kuruluşların iklim değişikliğiyle mücadelede daha aktif rol almaları gerektiğine inanıyor. “Uyanma zamanı geldi. İklim değişikliği, gıda güvenliğimizi tehdit ediyor.” diyor.
Büyük tarım emtiası tüccarları, 2022’deki gıda fiyatlarındaki artıştan kâr elde ettikleri için enflasyonu körüklemekle suçlanıyor. Ancak Verghese, bu yükselişin büyük ölçüde hükümet müdahalesinden kaynaklandığını öne sürüyor. Hükümetlerin, Ukrayna savaşına yanıt olarak uyguladığı ticaret engellerinin, arz-talep dengesizliğini şiddetlendirdiğini belirtiyor.
Gıda fiyatları, Covid-19 salgınıyla birlikte yükselmeye başlamıştı. Ukrayna savaşı, küresel gıda sistemine darbe vurdu ve açlık ve yoksulluk sorunlarını körükledi. Dünyanın birçok yerinde insanlar, temel gıda ürünlerine erişmekte zorlanıyor ve hayat pahalılığı kriziyle karşı karşıya kalıyor.