enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0169
EURO
38,0176
ALTIN
2.827,23
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Emekli zammı Temmuz ayında ne kadar olacak? Emekli maaşı zammı belli oldu gibi…

Emekli zammı Temmuz ayında ne kadar olacak? Emekli maaşı zammı belli oldu gibi…
REKLAM ALANI
26.06.2024 06:39
1
A+
A-

Emekli Maaş Zammı: Gerilim Artıyor

Türkiye’nin 15 milyondan fazla emeklisi, Haziran ayı enflasyon rakamlarını takiben açıklanacak olan emekli maaş zamlarını merakla bekliyor. Yükselen hayat pahalılığı karşısında geçim zorluğu yaşayan emekliler, “Emekli maaşı zammı ne kadar olacak?” sorusuna yanıt arıyor.

Emekli Zammı Beklentileri

Merkez Bankası piyasa anketlerine göre, tüketici fiyatlarının haziran ayında %2,52 oranında artması ve altı aylık enflasyonun %25,81’e ulaşması bekleniyor. Bu tahminler gerçekleşirse, önümüzdeki temmuz ayında memur ve memur emeklilerinin maaşlarına %20,34 oranında zam yapılacak. Buna karşılık, işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerinin aylıklarına yapılacak zam ise %25,81 olarak belirleniyor. Memur ile işçi emeklileri arasındaki zam farkı 5,47 puana ulaşıyor.

Kök Aylığa Zam Sinyali Yok

10.000 TL olan en düşük emekli aylıkları ile 17.022 TL olan asgari ücrete, son dakika sürprizi olmazsa zam yapılmayacağı tahmin ediliyor. Ancak mutlak gelir yoksulluğu sınırının altındaki emekliler için gelir destek programlarının uygulamaya konulması bekleniyor.

Memur Emeklilerinin Maaş Artışı

Memur toplu sözleşme masalarında uzlaşma sağlanamadığı için Hakem Kurulu, yılın başında memur ve emeklilerine enflasyon farkı hariç %15 zam yapmıştı. Temmuz zammı ise %10 olarak belirlendi. Ocak zammı enflasyon farkıyla birlikte %49,25’e ulaşmıştı.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Memur ve emeklilerine temmuzda %10 zammın yanı sıra, gerçekleşen ilk altı ayın enflasyonu ile ilk yarıda verilen %15’lik zam arasındaki fark, enflasyon kaybı olarak ödenecek. Yılın ilk beş ayında enflasyon %22,72 gerçekleşti. Merkez Bankası anketinde yer alan %2,52’lik haziran tahmininin tutması halinde ilk altı aylık enflasyon %25,81 olacak. Bu durumda memur ve emeklilerine %10 hakem zammı artı %9,4 enflasyon farkı dahil kümülatif %20,34 zam yapılacak.

Böylece en düşük memur maaşı 33.983 TL’den 40.895 TL’ye, en düşük memur emeklisinin aylığı da 12.920 TL’den 15.548 TL’ye yükselecek.

Emeklilerin alım gücünü korumak ve geçim sıkıntılarını gidermek için hükümet tarafından ek tedbirlerin alınıp alınmayacağı ise merakla bekleniyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.