enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0169
EURO
38,0176
ALTIN
2.827,23
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Elektronik Alkol Takip Sistemi devreye girdi

Elektronik Alkol Takip Sistemi devreye girdi
REKLAM ALANI
18.07.2024 11:30
1
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sahte ve yasa dışı alkollü içki üretiminden kaynaklanan can kayıplarının önlenmesi amacıyla kurulan Elektronik Alkol Takip Sistemi’nin (EATS) devreye girdiğini ve e-Devlet üzerinden Alkol Ticaret Platformu (ATİP) adıyla yeni bir hizmet başlatıldığını bildirdi.

Bakanlığın, Etil Alkol, Metanol ve Suma Üretim Miktarı ile Etil Alkol ve Metanol Depolarındaki Stok Hareketlerinin Tespitine, Ürünlerin Ticaretine İlişkin Yöntemin Belirlenmesine, Verilerin Toplanmasına ve Ürünlerin Nakline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ’i yürürlüğe girdi. Tebliğ, EATS’ın uygulama usul ve esaslarını düzenliyor.

Bakan Yumaklı, düzenlemeyle EATS’ın devreye girdiğini aktardı.

Sistemle, sahte ve yasa dışı alkollü içki üretiminden kaynaklanan can kayıplarının önlenmesi hedefleniyor. Sistemin yasa dışı alkollü içki üretimiyle mücadelede önemli bir adım olacağı belirtildi.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Yumaklı, sistemin, etil alkol üretim ve ithalat miktarının elektronik ortamda tespitine, ürünün yurt içindeki fiziki sevkiyatı ile piyasa arz zinciri içindeki hareketinin elektronik ortamda takip edilmesine ve kayıt altına alınmasına imkan sağlayacağını bildirdi.

Yazılımı ve veri transfer ekipmanının Bakanlığın öz kaynaklarıyla geliştirildiğine işaret eden Yumaklı, “Sistem, yasal ticareti kayıt altına almayı ve yasa dışı ticareti görünür hale getirerek mücadeleyi kolaylaştırmayı hedefliyor.” dedi.

‘ALIM VE SATIM SÜREKLİ İZLENEBİLECEK’

Yumaklı, sistemin hazırlık çalışmaları kapsamında, ülkede bu alanda faaliyet gösteren tesislerin ham madde giriş ve nihai ürün çıkış hatlarına gelişmiş akış ölçer cihazlar yerleştirildiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Bu cihazlar, ham madde kullanım ve üretim miktarlarını ölçerek verileri Bakanlığın veri merkezine gönderiyor. Böylece tesislerdeki ham madde kullanımı ve nihai alkol üretim miktarları izleniyor ve kaydediliyor. Alkol ithalat verileri Ticaret Bakanlığı üzerinden EATS’a aktarılıyor. Bakanlık, elektronik ortamda sanal bir etil alkol pazarı kurdu.

Sistemin önemli bir ayağı olan ATİP hizmeti e-Devlet üzerinden başlatıldı. Etil alkol ticareti yapmaya yetkili gerçek ve tüzel kişiler e-Devlet üzerinden ATİP’e ulaşarak yasal sınırları içinde işlem yapabilecekler. ATİP’teki alım satım faaliyetleri sürekli izlenebilirken, platform dışında alkol ticareti yapanlara lisans iptaline kadar yaptırımlar uygulanacak.”

‘ETİL ALKOLE SEVKİYAT BEYAN ZORUNLULUĞU’

Etil alkolün ülke içindeki sevkiyatına beyan zorunluluğu getirildiğini aktaran Yumaklı, sistemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi ile entegre edildiğini bildirdi.

Yumaklı, sistemle ülke içinde nakledilen etil alkolün, yükleme noktasından son varış noktasına kadar takip edilebileceğine işaret ederek, “Ülkede üretilen veya ithal edilen etil alkolün kaçak ticarete konu olmasının önlenmesi hedefleniyor.” ifadesini kullandı.

Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı yetkilileriyle sistemin işleyişi hakkında toplantılar gerçekleştirildiğini de belirten Yumaklı, kolluk kuvvetleriyle işbirliğinin önemine dikkati çekti.

Yumaklı, kolluk kuvvetlerinin, etil alkol ticareti yapmaya yetkili kişi ve firmaları sorgulayabileceğini, firmaların ürün alımlarını izleyeceklerini, yasal arzın yasa dışı alkol ve alkollü içki ticaretine konu edilmesini önlemeye yönelik analizler yapacaklarını ve riskli görülen kişilerin faaliyetlerini denetleyeceklerini kaydetti.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.