Nilüfer Belediyesi’nin Edebi Kazılar söyleşilerinin bu ayki konuğu, öğretmen, yazar ve şair Hidayet Karakuş oldu. Son romanı “Bana Bir Resmini Yolla” üzerine konuşan Karakuş, Türk romanını kendi dili, anlatımı ve gerçekliğiyle yazmaya çalıştığını belirtti.
Karakuş, romanının çıkış noktasını ve yazma sürecini katılımcılarla paylaştı: “20 yıldan fazladır bu romanı düşünüyordum. Yazması da iki yılımı aldı. Babamın 1931’de Diyarbakır’da askerlik yapan arkadaşı İsmail Kartal ile 58 yıl mektuplaşmaları beni etkiledi. Onların mektuplaşmalarından yola çıkarak, Cumhuriyet devrimlerinin o dönemde köylere ve kasabalara nasıl yansıdığını anlatmak istedim.”
Karakuş, romandaki mektupların kendi kurgusu olduğunu ve sadece dil ve anlatımda dönemin özelliklerini yansıtmaya çalıştığını vurguladı.
Cumhuriyete Borçluyuz
1931-1938 yıllarını anlatan romanı için Cumhuriyet tarihini iyi bilmenin şart olduğunun altını çizen Karakuş, “Cumhuriyetin devrimlerini ve Türkiye’ye getirdiği yenilikleri insanımıza sağladığı olanakları gözler önüne sermek istedim.” dedi ve ekledi: “Bugün yaşadığımız koşulları her birimiz Cumhuriyete borçluyuz. Bunu romanda da anlatmaya çalıştım.”
Türk Romanı
Karakuş, roman yazım tekniği hakkında da bilgi verdi: “Romanı Batı’dan aldık. Ancak anlattıkları konular ve insanlar bize aitti. Ben diliyle, anlatımıyla, kurgusuyla bize ait olan Türk romanını yazmaya çalıştım. Örneğin Yaşar Kemal’de bunu görürüz. Onun romanlarının Batı’dakilerden farklı bir yönü vardır. Ben de kendi romanımda bunu yapmaya çalıştım.”
Söyleşi sonunda soruları yanıtlayan Karakuş, hayranları için kitaplarını imzaladı.