enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0646
EURO
37,8417
ALTIN
2.801,48
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

E –sigaralar yeni hastalıklar üretiyor!

E –sigaralar yeni hastalıklar üretiyor!
REKLAM ALANI
29.08.2024 10:25
2
A+
A-

E-Sigaranın Korkunç Sonuçları: Akciğer Sönmesi ve Diğer Hastalıklar

Oyuncu Selen Görgüzel’in 25 yaşındaki kızı İlknaz Bektaş’ın elektronik sigara kullanımı sonucu akciğer sönmesi nedeniyle hayatını kaybetmesi, e-sigaranın tehlikelerine yeniden dikkat çekti.

Elektronik sigara ve benzeri ürünlerin kullanımının küresel çapta hızla arttığını belirten Sağlığa Evet Derneği Başkanı ve Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, “Endüstri tarafından sağlığa sigaradan daha az zararlı olduğu iddia edilen bu ürünlerin kullanımının artmasıyla, olumsuz etkilerine ilişkin bilimsel raporlar da artıyor” dedi.

Prof. Dr. Dağlı, e-sigaraların ve benzeri ürünlerin ülkemizde üretim, ithalat ve pazarlaması yasak olmasına rağmen e-ticaret yoluyla temin edildiğini belirtti. ABD’de e-sigara kullanımına bağlı yeni hastalıkların salgın haline geldiğini ifade eden Prof. Dr. Dağlı, “Bu hastalıkların ülkemizde de görülmeye başlanması endişe verici” dedi.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

ABD’den Karlee Ozkurt ve Draven Hatfield, elektronik sigara kullanımının hayatlarını nasıl etkilediğini anlattı. Ozkurt, 5 yıllık e-sigara bağımlılığı nedeniyle sağ akciğerinin iki kez söndüğünü ve kalıcı hasar aldığını söyledi. Hatfield ise 13 yaşındayken “zararsız bir alışkanlık” olduğunu düşündüğü e-sigarayı kullanmaya başladıktan sonra akciğer sönmesi teşhisi konduğunu ve ameliyat geçirdiğini belirtti.

E-Sigaranın Neden Olduğu Hastalıklar

Prof. Dr. Elif Dağlı, e-sigaranın neden olduğu hastalıkları şöyle sıraladı:

  • Akciğer Sönmesi (Pnömotoraks): E-sigaraların içerdiği toksinler, akciğerin hava keseciklerini zedeler ve balonlar oluşturur. Akciğer zarı yırtılır ve cerrahi tedavi gerektirir.

  • Yağ Zatürresi (Vaping İlişkili Lipoid Pnömoni): Akciğere e-sigara içinde giren yağ asitleri iltihabi süreci uyarır.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.