enflasyon emeklilik ötv döviz otomobil sağlık

Duymayan çoçukların umudu Türkiye

Duymayan çoçukların umudu Türkiye
Yayınlama: 21.12.2024 07:03
11
A+
A-

İşitme Kayıplı Çocuklara Ses Olmak

İşitme kaybıyla doğan çocuklara, iki yaşına kadar duyma implantı takılmazsa, sağır ve dilsiz olarak yaşamlarını sürdürmeye mahkum olabilirler. Ülkemizde her bin bebekten 3-4’ü işitme kaybıyla doğuyor.

Yeni Doğanlarda İşitme Taraması

Sağlık Bakanlığı, yeni doğanlarda işitme taramasının zorunlu olduğunu belirtiyor. Amaç, yaşamın ilk 3 ayında tanıyı koymak ve 6 ay içinde çocuğu cihaza kavuşturmaktır. Uygun vakalarda 1 yaşında da koklear implant uygulaması yapılır.

İç Kulağa Takılan Cihaz

Koklear implant ameliyatına cerrah ve odyolog da katılır. Cihaz, iç kulağa takılır ve dışarıdan gelen sesi elektrik enerjisine dönüştürerek iç kulaktan işitme sinirine iletir. Diğer parça ise kulak arkasına yerleştirilir. İlk 6 ay cihazın ses frekansları takip edilir.

Devlet Desteği

Ameliyattan sonra çocuğun işitme eğitimi başlar. Devlet, bu çocukları işitme engelli özel eğitim merkezlerine gönderir ve işitsel ve sözel eğitim içeren bir program uygular. Eğitimin maliyeti devlet tarafından karşılanır.

Yabancı Hastaların Tercihi

Yeni Doğan İşitme Taraması, Türkiye’yi işitme taramasının önemini erken fark eden ve harekete geçen ilk ülkeler arasına soktu. Türkiye, işitme kayıplarının tanı, tedavi ve rehabilitasyonunda başarılıdır. Bu nedenle birçok yabancı hasta, ülkemizde uygulanan tedavilere ulaşmak için Türkiye’ye geliyor.

Erken Tanı ve Tedavi

Erken tanı ve tedavi, işitme kayıplı çocukların hayatında büyük önem taşır. Aileler, hızlı bir şekilde çocuğun her iki kulağına da cihaz taktırılmasını ve özel eğitime başlamasını sağlamalıdır. Ülkemizde işitme kaybı taraması oranı %90’ların üzerindedir, bu da erken tanı ve tedavi imkanı sunar.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.