enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,4672
EURO
36,6470
ALTIN
3.075,35
BIST
9.827,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
10°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
10°C
Pazar Az Bulutlu
11°C
Pazartesi Az Bulutlu
11°C

DNA bulguları, Demir Çağı’ndaki toplumsal yapıyı ortaya çıkardı: Erkekler iç güveyi olarak yaşıyordu

DNA bulguları, Demir Çağı’ndaki toplumsal yapıyı ortaya çıkardı: Erkekler iç güveyi olarak yaşıyordu
16.01.2025 10:39
A+
A-

Dr. Lara Cassidy Ekibinin Britanya Demir Çağı Yerleşimleri Üzerindeki Araştırması

Trinity College Dublin’den Dr. Lara Cassidy liderliğindeki araştırma ekibi, Britanya Demir Çağı yerleşimlerinde matrilokalite uygulamasının yaygın olduğunu ortaya koydu.

Matrilokalite, kadınların yerleşim yerinde kalırken erkeklerin taşınması uygulamasıdır. Araştırma, MÖ 100 ile MS 100 yılları arasında yaşamış Durotriges kabilesine ait Dorset bölgesindeki mezar alanlarından elde edilen genom analizine dayanıyor.

Mezar alanlarında kadınların değerli eşyalarla birlikte gömüldüğü tespit edildi. Dr. Cassidy, kadınların yüksek statüde olduğuna dair bir bulgu olduğunu belirtti. Genetik verilerin bu tür analizlere derinlik kattığını vurguladı.

Genetik bulgular, incelenen bireylerin çoğunun aynı anne soyundan geldiğini ve mitokondriyal DNA’larının benzer olduğunu gösterdi. Buna karşılık erkeklerin Y kromozomları arasında büyük bir çeşitlilik bulundu. Bu, erkeklerin farklı topluluklardan gelerek kadınların ailelerine katıldığını gösteriyor.

Benzer bulgular, Britanya’daki diğer Demir Çağı mezar alanlarında da rastlandı ve matrilokalite uygulamasının bu dönemde adanın geneline yayılmış olabileceği belirtildi.

Cassidy, matrilokalitenin kadınların toplumsal ve politik güçlenmesinin güçlü bir göstergesi olduğunu ifade etti. Kadınların yerleşim yerinde kaldığında, toprak miras alma, yerel ekonomide etkin rol oynama ve toplumda etkili olma şanslarının arttığını belirtti.

Araştırma, Roma dönemi yazılarında da yer alan Britanyalı kadınların güçlü figürler olduğu iddialarını destekliyor. Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nden Dr. Guido Alberto Gnecchi Ruscone, çalışmanın Boudicca gibi Kelt kadınlarının güç ve bağımsızlıklarını yansıtan Roma kayıtlarını doğruladığını belirtti.

Bu yeni bulgular, Britanya’nın Kelt toplumlarında kadınların etkisini ve toplumun yapısını yeniden anlamak için önemli bir ışık tutuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.