Dünya liderleri kaynakları artırıp insan haklarını koruyabilirlerse AIDS’i ortadan kaldırabilecekler.
BM HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS), ülkelerin 2030 yılına kadar AIDS’i sona erdirme taahhütlerini yerine getirmeleri için kritik bir noktada olduğunu belirtiyor.
Rapora göre, dünya liderlerinin bu yılki kararları milyonlarca insanın kaderini ve AIDS’in üstesinden gelip gelinemeyeceğini belirleyecek.
Dünya çapında HIV ile yaşayan 39,9 milyondan 9,3 milyonu yeterli tedavi alamıyor ve her dakika bir kişi AIDS’e bağlı nedenlerden ölüyor.
HIV ile yaşayan her dört kişiden biri hala tedaviye erişemiyor.
HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü), bağışıklık sistemine zarar vererek vücudun hastalıklara karşı korunma yeteneğini zayıflatır.
AIDS (Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu), HIV’in bağışıklık sistemini zayıflatması sonucu ortaya çıkan hastalık durumudur.
Eğer liderler şimdi hareket ederlerse, HIV ile yaşayan ve ömür boyu tedaviye bağımlı olan kişi sayısı 2050 yılına kadar 29 milyona düşebilir.
Yanlış adımlar, bu sayıyı 46 milyona çıkarabilir.
AIDS tedavisine erişim 2010’dan bu yana %47’den %75’e yükseldi. Bu artış, AIDS kaynaklı ölümlerin yarıya indirilmesine yardımcı oldu.
UNAIDS İcra Direktörü Winnie Byanyima: “Kaynakları artırarak ve insan haklarını koruyarak dünya liderleri AIDS salgınını 2030 yılına kadar sona erdirebilirler.”
“Milyonlarca hayat kurtarılabilir, yeni HIV enfeksiyonları önlenebilir ve herkes sağlıklı ve mutlu yaşayabilir.”
Bazı ülkeler yeni enfeksiyonları önlemede ilerlerken, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Doğu Avrupa, Orta Asya ve Latin Amerika’da enfeksiyon oranları arttı.
Dr. Anthony Fauci: “Ülkeler AIDS salgınını sona erdirmek için ilerleme kaydediyor, ancak çabalarımızı yavaşlatabilecek engeller var.”
“Başarısızlık seçenek değil. Birlikte çalışırsak hedeflerimize ulaşabiliriz.”