Abdullah Güler, Anadolu Yayıncılar Federasyonu’nun “Anadolu Sohbetleri” programında, İmralı’da terör örgütü lideri Abdullah Öcalan ile görüşen DEM Parti heyetiyle görüşmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Güler, görüşmenin içeriği hakkında açıklama yapamayacağını, ancak Türkiye’nin önemli bir meselesinin çözümü için olumlu bir ortam olduğunu belirtti. Sürecin sonuçlanmasının Türkiye’nin normalleşmesi ve başındaki büyük belanın çözülmesi için önemli olduğunu ifade etti.
Güler, bölgesel risklere dikkat çekerek, toplumsal barışın önümüzdeki dönemde daha da önem kazanacağını vurguladı. Meclis’in temsil edilmesinin ve bilgilendirilmesinin çok değerli olduğunu kaydetti.
Genel af ve Abdullah Öcalan’a ev hapsi yolu açılacağı iddialarına ilişkin Güler, sürecin şartlı yaklaşımla ele alınmasını doğru bulmadığını ifade etti. Adli tıp raporu doğrultusunda belli yaş ve sağlık koşullarında mahkuma tahliye imkanı bulunduğunu hatırlattı. Sadece bir kişiye odaklanarak süreç yürütmenin yanlış olacağını, toplumsal barışı dönüştürecek üst düzey bir bakış açısının gerekliliğini vurguladı.
Güler, görüşmelerin takvimsiz sürdüğünü ve DEM Parti heyetinin diğer siyasi partilerle de görüşmelerini yaptığını bildirdi. Görüşmenin bir çözüm süreci olmadığını ve bölgesel denklemlerin çok kritik olduğu bir dönemde toplumsal iç barışın korunması gerektiğini belirtti.
DEM Parti heyetinin ziyareti talebini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ilettiklerini ve heyeti de Erdoğan’ın belirlediğini ifade etti. Güler, görüşmeyle ilgili Erdoğan’a bilgi vereceklerini söyledi.
Yakın zamanda Meclis’e sunacakları teklifle Siber Güvenlik Başkanlığı’nın kurulacağını açıkladı. Başkanlığın Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olacağını ve siber güvenlik alanında koordinasyon ve uygulama sağlayacağını belirtti.
Muhalefetin tepkileri üzerine görüşmelerden geri çekilen “etki ajanlığı” düzenlemesini, muhalefetin görüşleri de alındıktan sonra tekrar gündeme getireceklerini söyledi.
Sosyal medyada yaş sınırlaması düzenlemesi üzerinde Bakanlıkların çalıştığını belirten Güler, düzenlemenin Şubat veya Mart ayında Meclis gündemine gelebileceğini ifade etti.