enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2895
EURO
37,2407
ALTIN
2.987,92
BIST
8.954,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Az Bulutlu
20°C

D vitamini mevsimi bitiyor

D vitamini mevsimi bitiyor
18.10.2024 10:52
2
A+
A-

D Vitamini: Kemik Sağlığından Bağışıklığa

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Şahin, D vitamini hakkında önemli bilgiler verdi. Vücutta bir hormon gibi işlev gören D vitamininin, kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin emilimini ve kullanımını artırarak kemik sağlığını desteklediğini belirtti.

“Bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Kas fonksiyonlarını düzenler ve kas gücünü artırır. Hücrelerin normal şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Sinir sistemi ve beyin fonksiyonlarını destekler.”

Güneş Işığı Önemli

D vitamininin sadece belirli besinlerde az miktarda bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Şahin, “İhtiyacımızın yüzde 80’i ise güneş ışınlarının yardımı ile vücutta üretilir.”

Sentez Mayıstan Kasıma

D vitamini sentezi için güneş ışınlarının cilde belli aylarda, yani Mayıs-Kasım arası, günün belli saatlerinde, saat 10.00-15.00 arası, yüz, kollar ve bacaklar açık şekilde, ortalama en az günlük 15-30 dakika direkt teması gerektiğini belirtti. “Fakat çoğu zaman güneşten faydalanarak da yeterli miktarda D vitamini üretilemeyebilir.”

Eksikliği Risk Altındaki Gruplar

Prof. Dr. Şahin, D vitamini eksikliği riski olan kişileri şöyle sıraladı:

  • Yeterince güneşlenemeyenler
  • Yaşlılar
  • Koyu cilt rengine sahip olanlar
  • Obez bireyler / obezite ameliyatı olanlar
  • D vitamini metabolizmasını etkileyen ilaç kullananlar
  • Kronik böbrek yetmezliği olanlar
  • Kronik karaciğer yetmezliği olanlar
  • Emilimini bozan mide bağırsak sistemi hastalığı olanlar
  • Paratiroid bezi hastalığı olanlar

Tedavi Önemli

“D vitamini eksikliğinin tedavisi mutlaka doktor tarafından yapılmalıdır. Böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği ve hipoparatiroidi gibi ek hastalığı olanlarda kullanılan D vitamini formları ve dozları farklıdır.”

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.