enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,1093
EURO
37,8820
ALTIN
2.800,11
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

CHP’den soyadı tepkisi: Kazanılmış hakları budamak istiyorlar

CHP’den soyadı tepkisi: Kazanılmış hakları budamak istiyorlar
REKLAM ALANI
06.07.2024 15:02
1
A+
A-

Kadınların Soyadı Hakkına Müdahaleye Karşı CHP’nin Tepkisi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) Meclis’e sunduğu 9’uncu Yargı Paketi’ne ilişkin sert açıklamalarda bulundu. Nazlıaka, “AKP iktidarı bir kez daha Anayasa Mahkemesi’nin kararını tanımadı. AYM kararına rağmen, bu teklifle kadınların soyadlarını tek başına kullanmaları yasaklanmaya çalışılıyor. Biz bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz. Kimlik mücadelemiz, var olma mücadelemizdir” ifadelerini kullandı.

CHP’li Nazlıaka, “Yıllardır yürüttüğümüz mücadelede hukuki bir zafer kazanmıştık. Ancak AKP, eşitliğe inanmayan zihniyetini bir kez daha ortaya koydu” sözleriyle AKP’yi eleştirdi.

Nazlıaka, 9 ay önce Anayasa Mahkemesi’nin ilgili maddeyi iptal ettiği ve kadının evlendikten sonra da bekarlık soyadını kullanabileceğine karar verdiği hatırlattı. Ancak AKP’nin bu kararı hiçe sayarak yeni bir düzenleme getirilmesini istediğini belirtti.

“Meclis’e getirilen teklifte kadın, bekarlık soyadını hanya eşinin soyadı ile birlikte kullanabilecek” diyen Nazlıaka, “Çünkü anne-babanın ayrı ayrı soyadı kullanmasının çocuk üzerinde olumsuz etkisi olacağı iddia ediliyor. Çocuğun hangi soyadını kullanacağı konusu da tartışma meselesi haline getirilmek isteniyor” eleştirisinde bulundu.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Nazlıaka, “Aile bütünlüğünün soyadı ile sağlanamayacağını vurgulayarak, “Çocuklar yatağa aç girerken, ailelerde kadınlar ve çocuklar şiddete maruz kalırken, çocukların en temel haklara erişimi sağlanamayınca neden susuyorsunuz?” diye sordu.

“Kazanılmış haklarımızı budamak dışında bir adım atmak istemiyorlar” diyen Nazlıaka, “Aile bütünlüğü aynı soyadını kullanarak sağlanmaz. Aile bütünlüğünün sağlanması için şiddetsiz, sömürüsüz bir toplumun inşasına yönelik adımlar atılmalıdır” çağrısında bulundu.

Nazlıaka, kadınların birey olarak görülmediğini ve sadece aile kavramı içine hapsedilmek istendiğini belirterek, “Kadınların kimlik mücadelesi, var olma mücadelesidir. Biz bu mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.