enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0169
EURO
38,0176
ALTIN
2.827,23
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Çevre Mühendislerinden Körfez açıklaması… Sıcaklık artışı sürecek önlem alınsın!

Çevre Mühendislerinden Körfez açıklaması… Sıcaklık artışı sürecek önlem alınsın!
REKLAM ALANI
24.08.2024 14:15
3
A+
A-

İzmir Körfezinde Balık Ölümleri ve Plankton Patlaması

İzmir Körfezi’nde yaşanan balık ölümleri ve plankton patlamasıyla ilgili Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi bir açıklama yaptı.

Sıcaklıkla İlgili Alg Patlaması

Açıklamada, 1980’lerden bu yana İzmir Körfezi’nde sıcaklık değişimlerine bağlı olarak alg patlamaları yaşandığı belirtildi. Deniz suyundaki azot ve fosfor fazlalığı, alg oluşumuna neden oluyor ve bu da suyun rengini değiştirip oksijen seviyesini azaltıyor.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Balık Ölümlerinin Nedenleri

Çevre Mühendisleri Odası, balık ölümlerinin kök nedeninin iklim değişikliği veya besin fazlalığı değil, organik kirlilik olabileceğine dikkat çekti. Ani atık veya kimyasal deşarjları, toksik etkileriyle balık ölümlerine yol açabilir. Zaman içinde artan kirlilik ve sıcaklık gibi faktörler de balıkları etkileyebilir.

İlk Gözlemler

İlk gözlemlere göre Körfez’de alg üremesi var ve çözünmüş oksijen seviyeleri düşük. Konuyla ilgili incelemeler devam ediyor ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, İBŞB ve İZSU Genel Müdürlüğü’nden elde edilen veriler bekleniyor.

Uzun Süreli Çalışmalar

Çevre Mühendisleri Odası, İzmir’in koku sorunu ve alg patlamaları üzerinde uzun yıllardır çalışıyor. Olayların nedenini anlamak ve daha kapsamlı önlemler almak için balıkların ölüm nedenleri ve deniz suyu numunelerinin analizi gerekiyor.

Körfez Suyu İzlenmeli

Benzer olayların tekrar yaşanmaması için Körfez’in deniz suyu kalitesinin düzenli olarak izlenmesi gerektiği vurgulandı. Kritik noktalarda çözünmüş oksijen, pH, süspanse katı madde ve H2S gibi parametreler sürekli izlenmeli ve veri paylaşılmalı.

Kirletici Kaynakların Araştırılması

Bayraklı sahilinde görülen balık ölümlerinin nedenleri için bölgedeki kirletici kaynaklar ve derelerle taşınan kirlilik araştırılmalı. Arıtılmamış atıksu deşarjları, endüstriyel kirlilik, gemi trafiği ve balık çiftlikleri deniz suyu kalitesini olumsuz etkiliyor.

Önlem Alınması Gereği

İklim değişikliğine bağlı sıcaklık artışları nedeniyle alg patlamaları ve balık ölümlerinin devam edeceği öngörülüyor. Kirletici kaynakların kontrolü ve denetimi etkili bir şekilde yapılmalı. Körfez’de yaşayan kirlilik göstergesi deniz canlılarının izlenmesi de önemli.

Çevre Mühendisleri Odası, tüm kurumları ölçüm verilerini paylaşmaya, balık ölümlerinin nedenlerini açıklığa kavuşturmaya ve önlem almaya davet ediyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.