enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5176
EURO
36,4214
ALTIN
2.963,66
BIST
9.142,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Cemaatin oturağı tarihi eser çıktı!

Cemaatin oturağı tarihi eser çıktı!
02.11.2024 01:50
A+
A-

Bolaman Mahallesi’nde Roma Dönemi Mil Taşı Bulundu

Bolaman Mahallesi Laleli Merkez Cami yakınlarında bulunan taş, Fatsa Cahit Zarifoğlu Lisesi edebiyat öğretmeni Aydın Bal’ın ihbarı üzerine fark edildi. Yapılan incelemeler, taşın Roma dönemine ait bir mil taşı olduğunu ortaya koydu.

M.S. 239 Yılına Ait ve Roma İmparatoru 3. Gordianus Dönemi

Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Sami Öztürk’ün çevirisi sonucunda taşın M.S. 239 yılına ve Roma İmparatoru 3. Gordianus dönemine ait olduğu tespit edildi. Yazıtta, imparatorun onurlandırıldığı ve yolun onun tarafından yeniden yaptırıldığı belirtiliyor.

Keşif Süreci

Ordu Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seçkin Evcim, buluşun bölge halkının ilgisiyle gerçekleştiğini vurguladı. Öğretmen Aydın Bal’ın ihbarı üzerine Fatsa Belediyesi ve Doç. Dr. Evcim inceleme yaptılar ve taşın Roma dönemine ait bir mil taşı olabileceği sonucuna vardılar. Yazıtın okunabilmesi için Prof. Dr. Öztürk’e ulaşıldı ve o da taşın MS 239 yılına ait olduğunu doğruladı.

Cami Cemaati Oturma Amacıyla Kullanmış

Doç. Dr. Evcim, taşın Bolaman ve Yalıköy arasında bir doğal liman yolunun yapımı için dikildiğini düşünüyor. Ancak taşın orijinal yerinde bulunmadığını, 1970’lerde cami temeli yapılırken keşfedildiğini ve daha sonra oturma amacıyla kullanıldığını belirtti.

Ordu’da İlk Mil Taşı Keşfi

Doç. Dr. Evcim, Ordu’da ilk kez bir mil taşı keşfedildiğine dikkat çekti. Taşın, kültürel miras açısından önemi nedeniyle Ordu Müze Müdürlüğü’ne kaldırılması gerektiğini vurguladı. Fatsa Belediyesi’nin desteğiyle taş müzeye nakledildi ve Ordu tarihine kazandırıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.