enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9924
EURO
37,8627
ALTIN
2.822,34
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

“Bu yılki fındık fiyatı 165,5 TL olmalı”

“Bu yılki fındık fiyatı 165,5 TL olmalı”
REKLAM ALANI
21.07.2024 02:17
6
A+
A-

Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, TBMM Genel Kurulu’nda fındık üreticilerini ilgilendiren açıklamalar yaptı.

Karaman, Türkiye’nin dünyanın en fazla fındık üreten ülkesi olduğunu vurgulayarak, “Böyle değerli bir tarım ürününe sahibiz. Ancak bunu katma değere dönüştüremiyoruz. Bunun birçok nedeni var. En önemlisi ise tekelleşen, çeteleşen, baronlaşan bir tüccar grubunun varlığı. Bu kişiler ve adamları fındık borsasını baskılıyorlar. Örneğin, bir ay önce yaklaşık 120 TL olan fındık şu anda 100-105 TL’ye düştü. Stokların azaldığı ve tüketimin arttığı bu dönemde fiyatların böyle düşmesi normal mi?” dedi.

Fındıkta Meydan Ferrero’ya, Nutella’ya Kaldı

TMO’nun geçen yıl piyasa başlangıcında 80-85 lira fiyat belirlediğini, fındık fiyatlarının 130-140 TL’ye çıktığını ancak TMO’nun fiyat güncellemesi yapmadığını hatırlatan Karaman, “Devlet alım yapmıyorsa çiftçi fındığını nereye satacak? Çiftçiyi tüccarlara ve yabancı şirketlere mecbur bırakıyorsunuz. Bu doğru değil! Tarımda Fiskobirlik gibi saygın kurumlar, sizin baskı ve müdahalelerinizle zayıflatıldı. Peki, sonra meydan kime kaldı? Ferrero’ya, Nutella’ya kaldı. Hatta fiyat belirleme cüretini bile gösteriyorlar. Bu gücü kim veriyor?” diye sordu.

Fındık üreticilerinin bu şirketlere mecbur bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Karaman, Erbakan’ın fındığa verdiği öneme değindi. “Erbakan Hoca, ‘Bu fındık bizde değil İsrail’de yetişmiş olsaydı, ilaç niyetine eczaneden tane işi alırdınız’ derdi. Bu nedenle ‘Fındık borsasının Hamburg’da ne işi var? Samsun’a getireceğim!’ dedi ve fındık ihracatını durdurdu. Fındık fiyatını hak ettiği düzeye çekmek için yüzde 250 artırarak ihraç etti. Bu güç hâlâ elimizde. Dünyanın neredeyse yüzde 65’ini ürettiğimiz bir mahsulün fiyatını, Gazi Meclis’in çatısı altında belirleyecek irademiz yoksa yazıklar olsun!” ifadelerini kullandı.

YAZI ARASI REKLAM ALANI
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.