Kira Sözleşmesi İmzalarken Dikkat Edin!
Gayrimenkul hukuku uzmanları ve tüketici dernekleri, kira ve yurt sözleşmelerini imzalarken dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda uyarıyor.
Boş Tahliye Taahhüdü Yapmayın
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, ev sahiplerinin, yeni kiracıları istedikleri zaman çıkarabilmek için boş veya tarihli tahliye taahhüdü istediğini belirtiyor. Hatta bazı ev sahiplerinin, ileride istediği zaman kapattırabilmek ve kiracıyı caydırabilmek için su, elektrik ve doğal gaz faturalarını kendi üzerlerine yaptığını da görülebiliyor.
Kiracı, kesinlikle boş tahliye taahhüdü düzenlememeli. Eğer böyle bir taahhüt düzenlenecekse tahliye tarihi net olmalı. Kiracı, kira bedeli ve kullanım kaynaklı vergiler dışında hiçbir verginin ve yan giderlerin kendisine ödenmesini kabul etmemeli.
Depozito En Fazla 3 Aylık Olmalı
Kiracıdan en fazla 3 aylık depozito talep edilebilir. Kira sözleşmesine, aksi bir durum yazılmadığı sürece depozitonun son güncel kira bedeli üzerinden ödeneceği belirtilmelidir.
Ağır Taahhütlerden Kaçının
Konutun satılması halinde yeni malikin kiracıyı tahliye etmesi hakkı bulunuyor. Bu riski ortadan kaldırmak için kira sözleşmesinin tapuya şerh ettirilmesi faydalı olacaktır. Şerh, kiracıyı koruyacaktır.
Kira sözleşmesinde, ev sahibinin kendisinin veya çocuklarının ihtiyacı için talepte bulunmayacağı madde olarak yazılabilir. Kira sözleşmesinde, aidat kavramının içine nelerin dahil olduğunun açıkça belirtilmesi gerekir. Evde sözleşmeye imza atan kişi ve ailesi dışında kalacak kişi varsa bunlar belirtilmeli. Aksi takdirde tahliye davası açılabilir.
Görmediğiniz Eve Kapora Göndermeyin
Emlakçılar Derneği Başkanı İsmail Özcan, öğrencilerin heyecanından istifade etmek isteyen kötü niyetli kişilerin olabileceğini belirtiyor. Öğrenciler, evleri mutlaka taşınmaz ticareti yetki belgesi olan emlakçılar vasıtasıyla kiralamalı. Görmedikleri daire için kapora göndermemeliler.
Kiracılar için Altın Öğütler