enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5176
EURO
36,4214
ALTIN
2.963,66
BIST
9.142,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Bilimsel araştırma: Meme kanseri tedavisi demans riskini azaltabilir

Bilimsel araştırma: Meme kanseri tedavisi demans riskini azaltabilir
17.07.2024 10:26
A+
A-

Metin:

JAMA Network Open dergisinde yayınlanan bulgulara göre, hormon tedavisi genel olarak ileriki yaşlarda Alzheimer veya buna bağlı demans hastalığı geliştirme riskini %7 oranında azaltıyor.

Ancak bu bağlantının yaşla birlikte değiştiği ortaya çıktı. Pittsburgh Üniversitesi’nde kadın hastalıkları ve üreme bilimleri profesörü ve kıdemli araştırmacı Francesmary Modugno, “Bulgularımız, meme kanseri için ilaç reçete ederken veya tedavi planları geliştirirken bireysel hasta faktörlerinin farkında olmanın önemini vurguluyor” dedi.

Meme kanseri hastalarının yaklaşık üçte ikisinde, kadınlık hormonları olan östrojen veya progesteron tarafından beslenen bir tümör bulunuyor. Bu hastalarda hormon tedavisi, bu hormonları bloke ederek tümör büyümesini engelleyebilir.

80 YAŞ ÜSTÜ İÇİN ETKİ GÖSTERMEDİ

Araştırmacılar bu çalışma için 2007-2009 yılları arasında meme kanseri teşhisi konan 65 yaş ve üzeri 18.800’den fazla kadına ait verileri analiz etti.

Araştırmacılar, kadınların üçte ikisinin (%66) teşhis konulduktan sonraki üç yıl içinde hormon tedavisi gördüğünü tespit etti.

Sonuçlar, ortalama 12 yıllık bir takip süresince hormon tedavisi gören hastaların %24’ünün Alzheimer veya demans geliştirdiğini, kanser tedavisi sırasında ilaç kullanmayan kadınlarda ise bu oranın %28 olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar, koruyucu etkinin 65 ila 69 yaş aralığındaki kadınlarda en güçlü olduğunu söyledi. Öte yandan hormon tedavisi 80 yaş üstü kadınlarda ise demans riskini artırdı.

Güney Carolina Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde yardımcı doçent ve baş araştırmacı Chao Cai, “Çalışmamız, daha genç kadınların Alzheimer hastalığı ve diğer demans türlerine yakalanma riskinin azalması açısından hormon tedavisinden daha fazla fayda görebileceğini öne sürüyor” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.