enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0646
EURO
37,8417
ALTIN
2.801,48
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

Bilimsel araştırma: Bitkisel yağlar kalp için daha sağlıklı

Bilimsel araştırma: Bitkisel yağlar kalp için daha sağlıklı
REKLAM ALANI
12.07.2024 11:01
2
A+
A-

Doymuş Yağları Azaltarak Kalp Sağlığını İyileştirin

Kalplerimizi korumak için doymuş yağların alımımızı azaltmamız ve doymamış yağlara geçmemiz gerekiyor. Fazla doymuş yağ tüketimi, kandaki kötü kolesterol seviyelerini yükselterek damarları daraltan plak oluşumuna neden oluyor ve felç riskini artırıyor. Aynı zamanda kilo alımını tetikleyerek tip 2 diyabet riskini de yükseltiyor.

İsveçli ve Alman araştırmacıların bulguları, doymamış yağ tüketiminin kalp krizi ve felç riskini üçte bir, diyabet riskini ise dörtte bir oranında azalttığını gösteriyor. Doymuş yağ oranı yüksek bir diyetten doymamış yağ oranı yüksek bir diyete geçiş, tip 2 diyabet riskini %42 oranında azaltabiliyor.

Bu bulgular, doymuş yağ alımının azaltılmasına yönelik küresel tavsiyeleri desteklerken, mevcut araştırmaların kısıtlamaları nedeniyle bu tavsiyelerin güçsüz hale getirilebileceğine dikkat çekiyor.

Çalışma kapsamında, 113 İngiliz, 16 hafta boyunca doymuş hayvansal yağlar (tereyağı, domuz yağı) veya zeytinyağı, fındık gibi doymamış bitkisel yağlar açısından zengin diyetler uyguladı. Kan yağları, kandaki farklı yağ türlerini ölçen bir yöntem olan “çoklu lipid skoru” (MLS) ile değerlendirildi.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

MLS, kan yağ profili sağlığıyla ilişkilidir ve doymamış bitkisel yağların yüksek, doymuş hayvansal yağların düşük alımının olumlu MLS seviyelerine ulaşmaya yardımcı olabileceği belirtiliyor.

Araştırmacılar, MLS skorlarını, kardiyovasküler hastalık ve tip 2 diyabeti takip eden iki uzun vadeli çalışmaya uyguladılar. Analiz, doymamış yağ oranı yüksek diyet uygulayanların kalp damar hastalığı riskinin %32, tip 2 diyabet riskinin %26 daha düşük olduğunu gösterdi.

Araştırmacılar daha sonra, düşük MLS skoruna sahip bireylerin Akdeniz diyeti gibi doymamış yağ oranı yüksek bir diyete geçmelerinin etkinliğini araştırdılar. 7.500 kişi üzerinde yapılan bir araştırma, düşük MLS skoruna sahip ve daha sonra doymamış yağ içeren bir diyete geçen kişilerde diyabet riskinin %42 oranında azaldığını ortaya koydu.

Kardiyovasküler hastalıklar için benzer bir risk azalması gözlemlenmezken, incelenen verilerin yüksek risk grubundaki hastalardan elde edildiği ve düşük risk grubundaki kişiler için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu belirtiliyor.

Profesör Clemens Wittenbecher, çalışmanın bitkisel yağların faydalarını doğruladığını vurguluyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.