Dragon Arc Galaksisi’nde Çok Sayıda Yıldız Keşfedildi
Dünya’dan 6,5 milyar ışık yılı uzaklıktaki Dragon Arc galaksisinden gelen görüntüler, evrenin yaklaşık yarısı kadar yaşlı bir dönemi gösteriyor. Bilim insanları, James Webb Uzay Teleskobu’nun güçlü kameralarını ve kütle çekimsel mercekleme etkisini kullanarak bu uzak galakside 44 yeni yıldız keşfetti.
Kütle çekimsel mercekleme, büyük gök cisimlerinin yoğun kütle çekim alanlarının arka plandaki nesnelerin görüntülerini büyütmesine neden olan doğal bir fenomendir. Bu sayede, uzaktaki yıldızların ışığı yüzlerce hatta binlerce kez büyütülebilir ve hassas teleskoplar tarafından tespit edilebilir.
Bu keşif, evrenin derinliklerinde şimdiye kadar bulunan en fazla sayıda yıldızın tespitiyle yeni bir rekora imza attı. Durham Üniversitesi’nden bilim insanları, bu 44 yeni yıldızın Dragon Arc galaksisine ait olduğunu ve 4 milyar ışık yılı uzaklıktaki Abell 370 gökada kümesinin arkasında yer aldığını belirtti.
Durham Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mathilde Jauzac, “kozmik öğlen vakti”nin evrendeki yıldız oluşumlarının en yoğun olduğu dönem olduğunu ancak bu nesnelerin gözlemlenmesinin zor olduğunu söyledi. “Dragon Arc’ta tespit ettiğimiz bu çok özel yıldız türüne ‘kırmızı süper dev’ diyoruz ve gözlemlenmeleri çok güç. Çevrelerinde çok fazla toz bulunuyor ve bu toz onları normal araçlar için görünmez kılıyor.”