enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0646
EURO
37,8417
ALTIN
2.801,48
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

Beryl yıkıp geçiyor, ölü sayısı artıyor

Beryl yıkıp geçiyor, ölü sayısı artıyor
REKLAM ALANI
04.07.2024 11:26
2
A+
A-

Beryl Kasırgası Jamaika’yı Vurdu, Hayatını Kaybedenlerin Sayısı Artıyor

Son günlerde Karayipler’deki küçük adalara verdiği hasarın ardından dün Jamaika’yı etkisi altına alan Beryl kasırgası, yarattığı şiddetli rüzgâr ve yağmurlarla adada en az bir kişinin hayatına mal oldu. Kategori 4 olarak nitelenen güçlü kasırganın başlangıcından bu yana ölenlerin sayısı en az 10’a tırmanırken, hızı 210 kilometreyi bulan rüzgâr ve selden zarar gören adalarda tespit çalışmaları başladı. Ölü sayısının hasar tespit çalışmaları ilerledikçe daha da artması bekleniyor.

Uzmanlar, insan kaynaklı iklim değişikliğinin yol açtığı Atlantik Okyanusu’nun ısınmasının sıra dışı doğa olaylarına yol açtığını vurgularken, Beryl ve yarattığı hasarın bu tür olayların bir örneği olduğunu belirtiyorlar. Kasırganın merkezi dün itibarıyla Jamaika’nın başkentinden 161 km uzaklaşarak Cayman Adaları’na yaklaşırken ABD Ulusal Kasırga Merkezi (NHC), kasırganın bir iki gün içinde gücünü yitireceğini tahmin etti.

Jamaika Afet Ajansı yetkilisi Richard Thompson, Hanover bölgesinde bir kadının evinin üzerine ağaç düşmesi sonucu öldüğünü açıkladı. Başbakan Andrew Holness, dün için ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan etti ve adadaki ana havaalanlarını kapattı. Holness, “İnsani olarak elimizden geleni yapıyoruz, gerisini Tanrı’nın ellerine bırakıyoruz” sözleriyle savunmasız bölgelerde yaşayan insanları bölgelerini tahliye etmeye çağırdı.

Karayipler’in doğusunda en çok etkilenen bölgelerden biri olan St Vincent ve Grenadinler’in Başbakanı Ralph Gonsalves, Union Adası’nın Beryl tarafından “dümdüz edildiğini” söyledi. NHC, Jamaika ve Cayman Adaları’nın yanı sıra Meksika’nın Yucatan yarımadasının doğu kıyısı ve ülkenin en gözde sahil bölgesi olan Cancun için de kasırga uyarısının geçerli olduğunu belirtti.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Beryl kasırgası, Karayipler’i kasıp kavururken, insan kaynaklı iklim değişikliğinin yol açtığı Atlantik Okyanusu’nun ısınması konusundaki endişeleri artırıyor. Uzmanlar, bu ısınmanın daha güçlü ve daha sık kasırgalara yol açma potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekiyorlar. Karayipler, halihazırda iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerine karşı savunmasız durumda olan bölge, gelecekte daha da şiddetli fırtınalara maruz kalma riskiyle karşı karşıya kalıyor.

Kasırgayı takip eden günlerde, etkilenen bölgelerde kurtarma ve yardım çalışmalarına hız verildi. Uluslararası yardım kuruluşları, afetzedelere yiyecek, su ve barınak sağlamak için seferber oldu. Ayrıca, hasar tespit çalışmaları devam ederken, harap olan evlerin ve altyapının yeniden inşa edilmesi için fon toplanmaya başlandı.

Beryl kasırgasının yol açtığı hasar, iklim değişikliğinin küresel bir sorun olduğunun altını çiziyor. İnsanlar iklim değişikliğinin neden olduğu riskleri hafifletmek için acil adımlar atmazlarsa, gelecekte daha sık ve daha şiddetli doğa felaketleri yaşanması bekleniyor. Beryl kasırgası, bu felaketlerin yıkıcı sonuçlarına karşı hazırlıklı olmanın ve iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için çalışmanın önemini bir kez daha ortaya koydu.

Kasırganın üzerinden günler geçtikçe, etkilenen bölgelerde hayat normale dönmeye başladı. Ancak Beryl’in yaraları henüz tam olarak sarılamadı. Adada hasar gören evler ve altyapının yeniden inşa edilmesi zaman alacak ve etkilenen topluluklar iyileşme yolunda desteklenmeye devam edecekler. Beryl kasırgası, iklim değişikliğinin gerçek ve yıkıcı bir tehdit olduğuna dair bir uyarı niteliğinde ve geleceğin insan topluluklarını korumak için acil eylem gerektiğini vurguluyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.