Türkiye, savunma sanayindeki yenilikçi teknolojileri ile son yıllarda hızla gelişiyor. Özellikle insansız hava araçları (İHA) konusunda küresel liderliği hedefleyen Baykar Teknoloji, Kızılelma ile önemli bir atılım gerçekleştiriyor.
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, sosyal medya platformunda Kızılelma’nın motor testinin başarılı bir şekilde yapıldığını duyurdu. Test görüntüleri de paylaşıldı.
Kızılelma projesi 2021’de başladı ve 2022’nin Kasım ayında üretim hattından çıktı. Ardından yer testlerini başarıyla tamamlayan Kızılelma, 14 Aralık 2022’de ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Böylece sadece bir yıl gibi rekor bir sürede gökyüzüne yükselmiş oldu.
Baykar Kızılelma, TEKNOFEST 2023’te dünya havacılık tarihinde ilk olan uçuşlara imza attı. Baykar AKINCI TİHA ile formasyon uçuşları gerçekleştirdi. Ayrıca F-16 savaş jeti SOLOTÜRK ve F-5 jet uçaklarından oluşan Türk Yıldızları ile filo konseptiyle kol uçuşu gerçekleştirdi. Bu uçuşlar, geleceğin hava muharebesinde yeni bir yol açacak.
Baykar Kızılelma, kısa pistli gemilere iniş kalkış kabiliyetiyle muharebe sahasında devrim yaratacak. Türkiye’nin inşa ettiği TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilere iniş ve kalkış yapabilecek şekilde tasarlanan Kızılelma, denizaşırı görevlerde önemli bir rol üstlenecek. Özellikle Mavi Vatan’ın korunmasında stratejik bir öneme sahip olacak.
Baykar, tüm projelerini öz kaynakları ile yürütüyor ve gelirinin büyük çoğunluğunu ihracattan elde ediyor. 2023’te 1,8 milyar dolarlık ihracat yapan Baykar, Türkiye’nin en çok ihracat yapan ilk 10 firması arasında yer alıyor. İhracatın Şampiyonları Ödülü’nü alan Baykar, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu.
Son yıllarda gelirlerinin yüzde 90’ından fazlasını ihracattan sağlayan Baykar, 2023’te savunma ve havacılık sektöründeki ihracatın yaklaşık üçte birini tek başına gerçekleştirdi. Şirketin imzalanan sözleşmelerinin yüzde 97,5’i ihracat kaynaklı. Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülke, Bayraktar AKINCI TİHA için ise 10 ülke ile ihracat anlaşması imzalandı. Toplamda ise bu araçlar için ihracat anlaşması yapılan ülke sayısı 34’e ulaştı.