enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Az Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C

Bakan Uraloğlu: Akıllı Ulaşım Sistemlerini yaygınlaştırıyoruz

Bakan Uraloğlu: Akıllı Ulaşım Sistemlerini yaygınlaştırıyoruz
07.09.2024 16:16
A+
A-

Uraloğlu: Otonom Taşımacılık için Önemli Bir Adım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ford Trucks’ın Seviye-4 Otoyol Pilotu teknolojisine sahip kamyonunun Yavuz Sultan Selim Köprüsü Kuzey Çevre Otoyolu’nda test sürüşüne katıldı.

Etkinlikte konuşan Uraloğlu, söz konusu teknolojinin önemine vurgu yaparak, “Seviye-4 Otoyol Pilotu” fonksiyonunun şehir dışı lojistik merkezleri arasında sürücüsüz lojistiğe imkan tanıyacağını belirtti.

Uraloğlu, trafik sıkışıklığı ve artan karbon emisyonunun otomotiv üreticilerini yeni arayışlara ittiğini vurgulayarak, akıllı ulaşım sistemleri ve otonom araç teknolojilerinin bu sürecin bir parçası olduğunu söyledi.

Çevre dostu teknolojilere yönelik araştırmaların da hız kazandığını belirten Uraloğlu, şunları kaydetti:

“Bilindiği üzere, Avrupa Birliği’nin (AB) ‘2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi’ bulunmakta ve 2035 yılından itibaren benzinli ve dizel araç satışlarının yasaklanması planlanmaktadır. Ülkemizin de Paris Antlaşması’na taraf olması ile birlikte ‘2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi’ ve ‘Yeşil Kalkınması Politikası’ doğrultusunda kısa, orta ve uzun vadeli stratejik hedef ve eylemlerimiz için çalışmalar başlamıştır.”

Uraloğlu, elektrikli ve otonom teknolojilerle donatılmış akıllı araçların kullanılmaya başlandığını ifade ederek, “2035’te her iki araçtan birinin elektrikli olacağı öngörülüyor.” dedi.

Bakan Uraloğlu, tüm ulaşım modlarında mevcut yol kapasitelerini etkin kullanarak, seyahat sürelerini azaltmak, trafik güvenliğini artırmak ve enerji verimliliği sağlayarak ülke ekonomisine katkı sağlamak için Akıllı Ulaşım Sistemlerini yaygınlaştırdıklarını anlattı.

Araçların birbirleri ve çevreleriyle veri transferi sağladığı otonom sürüş sistemleri için de mevzuat oluşturduklarını hatırlatan Uraloğlu, “Projelerimizi teknolojideki gelişme ve güncel trendleri dikkate alarak gerçekleştiriyoruz.” dedi.

“Kara Yolu Ağlarımızı Akıllı ve Otonom Teknolojilerle Donatmaya Devam Ediyoruz”

Uraloğlu, Türkiye’nin Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) ile tanışmasının ilk olarak elektronik ücret ödeme sistemleriyle başladığını dile getirerek, şu an herkes için en önemli şeyin zaman olduğunu söyledi.

İnsanın zamanın geri döndürülemez, depolanamaz ve durdurulamaz bir kaynak olduğunu bildiğine dikkati çeken Uraloğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“Onun için şimdi yollarımızdaki gişe geçişlerinde serbest geçiş sistemini de geliştirdik. En kısa zamanda tüm ülke genelinde uygulayacağız.”

AUS’daki en modern ve son teknolojilerin kullanılmaya başlandığı en büyük adımların, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün bünyesinde AUS merkezlerinin kurulmasıyla atıldığını söyleyen Uraloğlu, mevcut kara yolu ağlarını da önemine ve ihtiyaç sıralamasına göre akıllı ve otonom teknolojilerle donatmaya devam ettiklerini ifade etti.

“Ulusal Bir AUS Mimarisi ve Yazılımı Geliştiriyoruz”

Bakanlığa bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü, TÜRKSAT ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi’nin ortak çalışmasıyla, Kooperatif Akıllı Ulaşım Sistemlerine (K-AUS) Yönelik Merkezi Yazılım Platformu Geliştirilmesi Projesi’ni de hayata geçirdiklerini anımsatan Uraloğlu, proje kapsamında oluşturulacak merkezi yazılımın tamamlandıktan sonra tüm Karayolları Bölge Müdürlüklerinde kullanılacağını aktardı.

Uraloğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Proje kapsamındaki pilot bölgelerden biri olan Karayolları İstanbul Bölge Müdürlüğündeki Hasdal-İstanbul Havalimanı arasındaki 30 kilometrelik kesimde K-AUS Test ve Uygulama Koridoru kuruyoruz. AUS’dan elde edilen veriler araç içi ünitelere iletilecek, araç-araç, araç-altyapı haberleşmesi sağlanarak trafiğin etkin ve verimli kullanılması sağlanacak.”

Test Sürüşü

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, konuşmasının ardından trafiğe kapalı alanda Ford Trucks’ın Seviye-4 Otoyol Pilotu teknolojisine sahip kamyonu ile test sürüşü gerçekleştirdi.

Testin ardından açıklama yapan Uraloğlu, testi emniyetli şekilde ve başarıyla gerçekleştirdiklerini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bence gayet başarılı. Arkadaşları tebrik ediyorum. Ülkemiz için, Karayollarımız için, sektörümüz için hayırlı olsun. Türkiye’de bir ilk olan bu projenin, Türkiye’de otonom araç geliştirme faaliyetlerine de öncülük edeceğine inanıyorum.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.