enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,6674
EURO
36,6713
ALTIN
2.937,42
BIST
9.639,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
14°C
İstanbul
14°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
13°C
Pazar Hafif Yağmurlu
13°C
Pazartesi Yağmurlu
12°C

Bakan Bayraktar, Alman enerji şirketlerini Türkiye’ye yatırıma çağırdı

Bakan Bayraktar, Alman enerji şirketlerini Türkiye’ye yatırıma çağırdı
28.11.2024 09:15
A+
A-

Enerji Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin Karbon Nötr Hedeflerini ve Almanya ile İşbirliğini Vurguladı

Türkiye’nin 30 yıl içinde karbon nötr bir ekonomi olmayı hedeflediğini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Bu, sanayiden tarıma, ulaştırmadan binalara kadar tüm ekonomiyi etkileyecek. Karbonizasyon hedefimiz, enerjiyi kökten değiştirecek. Bu üç hedefi birlikte gerçekleştirmek için politikalarımızı şekillendiriyoruz.” dedi.

Almanya ile birçok benzerliklerinin bulunduğunu söyleyen Bakan Bayraktar, Türkiye’nin enerji hedeflerine ulaşmak için yenilenebilir enerjiyi en üst düzeye çıkaracağını ifade etti. Türkiye’nin rüzgar ve güneşten elde ettiği gücün 2035 yılında 120.000 megavata ulaştırılması hedefleniyor.

Türkiye’nin iletim şebekesini güçlendirmek için 28 milyar dolarlık bir yatırım planladıklarını belirten Bayraktar, Avrupa ile enterkonneksiyon kapasitesinin 3 katına çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi. Bu yatırımlarla Türkiye’nin 2035 yılında elektriğinin %77’sini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan sağlayacağını vurguladı.

Enerji verimliliğinde de önemli bir potansiyele sahip olan Türkiye, 20 milyar dolarlık bir yatırım planına sahip. Nükleer enerjinin Türkiye ve dünyanın karbonsuzlaşma hedeflerinde yer alması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, Türkiye’nin mevcut nükleer kapasitesini geliştireceğini ve 2050 yılına kadar nükleer gücün ülkenin elektrik ihtiyacının %10’unu karşılamasını hedeflediğini ifade etti.

Enerji dönüşümünde madenlerin önemine değinen Bakan Bayraktar, Türkiye’nin Eskişehir’de bulunan kritik minerallerle önemli bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekti. “Enerji dönüşümü, madenler olmadan gerçekleşemez.” diyen Bayraktar, Almanya ile Türkiye’nin bu alanda işbirliği yapması gerektiğini söyledi.

Enerji Forumu’nun, Enerji ve Madenler Ortaklığı Platformu’na dönüştürülmesi önerisiyle Alman Bakan Robert Habeck’e seslenen Bayraktar, “Madenleri doğru şekilde çıkarıp piyasaya sunmalı ve tedarik zincirini doğru şekilde kurmalıyız.” dedi.

Habeck ise Alman hükümetinin Akkuyu Nükleer Güç Santrali için gerekli parçaların sağlanması sürecinde bir gecikmeye neden olmadığını belirtti. Türkiye ile enerji alanında işbirliğine büyük önem verdiklerini vurgulayan Habeck, Siemens gibi Alman şirketlerinin Akkuyu projesine dahil olmasına ilgi duyduklarını söyledi.

Konuşmaların ardından Pomega ile Nordex Enerji, Enercon ile İş Enerji ve Polat Enerji ve Enerjisa ile Hamburg Uygulamalı Bilimler Üniversitesi arasında işbirliği anlaşmaları imzalandı. Bayraktar ve Habeck, sonrasında yuvarlak masa toplantısına katılarak Türk ve Alman enerji şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle görüştüler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.