Avrasya Tüneli’nin 8. Yılı: Hızlı, Güvenli ve Ekonomik Ulaşım Alternatifi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Avrasya Tüneli’nin resmi açılışının 20 Aralık 2016’da yapıldığını hatırlattı. Tünel, İstanbul’un Asya ve Avrupa yakalarını 5 kilometrelik çift katlı denizaltı kara yolu tüneliyle birleştirdi. Yüksek teknolojisi, ileri mühendislik ürünü bütüncül projesi ve kıtaları birleştiren güzergahıyla tünel, 8 yıldır İstanbul Boğazı geçişinde hızlı, ekonomik, güvenli, konforlu ve çevreye duyarlı ulaşım alternatifi olarak hizmet veriyor.
Ekonomik Katkılar
Avrasya Tüneli’nden 8 yılda 8,3 milyon kullanıcı tarafından 151 milyon kez geçildi. Tünel, kullanıcılarına 8 yılda 211 milyon saat zaman, 261 bin ton yakıt, 115 bin ton emisyon azalımı ve kilometrede 590 milyon araç tasarrufu sağlayarak ülke ekonomisine 2 milyar dolar katkı sağladı. Avrasya Tüneli ile İstanbul’un güney aksındaki ulaşım mesafeleri 10 kilometre kısaldı. Asya ve Avrupa yakaları arasındaki yolculuk ise 5 dakikaya indi. Avrasya Tüneli, 2024’te kullanıcılarına sabah saatlerinde ortalama 36 dakika, akşam saatlerinde ortalama 41 dakika zaman kazancı sağladı. Bu yıl Avrasya Tüneli’ni kullanan araçların %90’ı otomobil, %6’sı minibüs, %4’ü ise motosikletti.
Trafik Seviyelerini Aştı
Bakan Uraloğlu, Avrasya Tüneli’nde günlük ortalama 82 bin araç trafiğiyle garanti edilen araç sayısının aşıldığını vurguladı. Tünel, kamu-özel işbirliği modeliyle gerçekleştirilen ilk kara yolu projesidir.
Sürdürülebilirlik Çalışmaları
İşletme ve bakım binası ile Asya havalandırma ve trafo binalarında yıllık 322 bin 880 kilovatsaat üretim kapasiteli güneş enerjisi santrali devreye alındı. 546 panel, 5 inverter ve 280 güç optimizerinin bulunduğu santralin yıllık üretimiyle Avrasya Tüneli veri merkezlerinin elektrik ihtiyacı karşılanacak. İşletme, bu sayede hem enerjisini temiz kaynaklardan sağlamış olacak hem de yaklaşık 3 bin 500 çam ağacının dikimine eşdeğer yıllık 210 ton karbon emisyonunun azaltılmasına destek verecek.