Rahim Ağzı Kanseri: Önlenebilir Bir Hastalık
Ocak ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı olarak belirlendi. Ülkemiz de dahil olmak üzere dünya genelinde farkındalık etkinlikleri düzenleniyor.
Nedeni: HPV
Rahim ağzı kanserine neredeyse sadece HPV (Human Papilloma Virüsü) neden oluyor. Serviks, penis, vulva gibi mukozal bölgelerde kansere neden olabiliyor. Rahim ağzı kanseri ile HPV ilişkisi, akciğer kanseri ile sigara ilişkisinden bile daha güçlü.
Türleri ve Korunma
HPV’nin 200’den fazla alt tipi var. Rahim ağzı kanseri riski için en önemli faktörlerden biri hiç pap smear yaptırmamaktır. Tek bir pap smear testi riski %45, 9 adet normal pap smear testi ise %99 oranında azaltıyor.
En önemli korunma yolu aşıdır. HPV aşısı yüksek riskli virüs tiplerine karşı antikor oluşturuyor. Ülkemizde ücretli olarak yapılıyor.
Aşı Takvimi
HPV aşısı erkek ve kız çocuklarına 11-12 yaşta başlanmalı. 15 yaş altındakilere 2 doz, 15 yaş üstündekilere 3 doz yapılıyor. Hem erkek hem de kadınlar için üst yaş sınırı yok.
Risk Faktörleri
HPV’nin vücuda girmesi ve kansere neden olması için risk faktörleri var:
Taramaya Dikkat
Milli Kanser Tarama Programı kapsamında 30-65 yaş arası kadınlara her 5 yılda bir HPV ve pap smear testi ücretsiz olarak uygulanıyor. Tarama Toplum Sağlığı Merkezleri’nde, Sağlıklı Hayat Merkezleri’nde ve Aile Sağlığı Merkezleri’nde yapılabiliyor.