enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

Artvin’de atıl tünel inşa edildi: Mantar üretim merkezi oldu

Artvin’de atıl tünel inşa edildi: Mantar üretim merkezi oldu
18.11.2024 14:23
A+
A-

Atıl Tünel, Artvin’de Mantar Üretim Merkezine Dönüştürüldü

Deriner Barajı’nın inşası sırasında kullanımdan kaldırılan Oruçlu Tüneli, uygun altyapısı sayesinde mantar üretim merkezi haline getirildi. Tünelin 150 metrelik bölümü kompost üretimi, kurutma, soğutma ve paketleme için kullanılırken, diğer 150 metresi özel odalara ayrılmış ve istiridye mantarı üretimi için kullanılıyor.

Artvin’deki 29 üretici, seralarında üretim yapıyor ve Artvin’i bölgesel bir istiridye mantarı üretim merkezi haline getiriyor. Proje, yerel kalkınmayı destekliyor ve ekonomiye önemli katkılar sağlıyor.

Tesis Ekonomiye Değer Katıyor

Artvin Valisi Dr. Turan Ergün, tesisi ziyaret ederek üreticilerle görüştü ve tünelde yıllık yaklaşık 45 ton istiridye mantarı üretildiğini söyledi. Vali Ergün, üreticilerin daha önce kompostu il dışından getirmek zorunda kaldığını belirterek, bunun maliyetleri artırdığını ve sürdürülebilirliği zorlaştırdığını belirtti.

Önceki Hali ile Karayolu Tüneliydi

Artvin İli Mantar Üreticileri Kooperatifi Başkanı Fuat Beyaz, tünelin mantar üretimi için ideal koşullara sahip olduğunu ifade etti. Beyaz, tünelin daha önce karayolu tüneli olarak planlandığını ancak yol güzergahındaki sorunlar nedeniyle atıl durumda kaldığını söyledi.

Üreticiler, tünelin 150 metrelik bölümünü kompost üretimi ve diğer işlemler için kullanıyorlar. Diğer 150 metrelik bölümde ise özel odalar oluşturarak üretimi artırmayı hedefliyorlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.