enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0137
EURO
38,0407
ALTIN
2.829,67
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Araştırma: Z kuşağının haber kaynağı TikTok oldu

Araştırma: Z kuşağının haber kaynağı TikTok oldu
REKLAM ALANI
03.07.2024 14:41
1
A+
A-

Google’ın Gençlerin Haber Tüketim Alışkanlıkları Araştırması

Business Insider’ın bildirdiğine göre, Google’ın yürüttüğü bir araştırma, gençlerin haber almak için geleneksel kaynaklara nazaran sosyal medya fenomenlerinin paylaşımları ve yorum bölümlerindeki kitle görüşlerine daha fazla güvendiklerini ortaya koydu.

Bu yeni bulgular, TikTok’un Z kuşağı ve giderek yaşlı Amerikalılar arasında önemli bir haber kaynağı olarak öne çıktığına işaret eden diğer araştırmaların ardından geldi.

Çevrimiçi siyaset ve kutuplaşma üzerine odaklanan Google’ın yan kuruluşu Jigsaw, Z kuşağının haberleri tüketme ve etkileşimde bulunma biçimlerini incelemek için kapsamlı bir araştırma gerçekleştirdi.

Araştırma, Z kuşağının büyük bir kısmının doğru bilgiyi nasıl kontrol edeceklerini ve yanlış haberleri nasıl ayırt edeceklerini bilmelerine rağmen, çoğu kez bu çabayı göstermediklerini ortaya çıkardı. Takip ettikleri kişilerin potansiyel yanlış bilgileri kendileri için ortaya çıkaracağına inanıyorlar. Ayrıca reklam içeren, bağış veya abonelik talep eden açılır pencerelerle karşılaşan haber sitelerine şüpheyle yaklaşıyorlar.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Çoğu genç yetişkin, makaleleri okumadan önce genellikle yalnızca başlığı okuyup ardından yorumlar bölümüne geçerek insanların haber hakkında ne düşündüklerini ve nasıl tepki verdiklerini gözlemlediklerini belirtti. Ancak yorumlar çok uzunsa okumaktan vazgeçiyorlar.

Z kuşağının önemli bir kısmı, güvenilir bir haber kaynağı belirlemek ya da haberlerden ne anlamaları gerektiğini yorumlamak yerine, sosyal medya fenomenlerinin bilgileri yorumlayıp kendilerine açıklamasına izin veriyor.

Jigsaw’un araştırma başkanı Beth Goldberg, Business Insider’a verdiği demeçte, “Z kuşağının güvenilir gördüğü bir grup favori fenomeni var ve bu kişilerin söylediklerine son derece sadıklar” dedi.

Araştırmacılara göre Z kuşağı pasif değil. Kültürel tepkileri ölçmek ve iptal kültürüne maruz kalmaktan kaçınmak için çeşitli bakış açılarını ve kişisel deneyimleri duymayı istiyorlar.

Goldberg, “İptal kültürü, onların gelişim çağında önemli bir hale geldi. Bundan kaçınmak için nasıl davranmaları ve davranmamaları gerektiği konusunda dikkatliler” diye belirtti.

Ancak Z kuşağının bazı konularda kendi keşiflerini yapmayı tercih ettiği zamanlar da var. Beslenme ve sağlıklı yaşam bilgileri söz konusu olduğunda, genç yetişkinler geniş popülasyonlara ait verilerden veya bireysel deneyimlerden çok kendi deneyimlerine güvenmeyi tercih ediyorlar.

Genel olarak, Google’ın araştırması, Z kuşağının haberleri tüketme ve işleme biçiminde geleneksel yöntemlerden önemli ölçüde farklılaşan bir kalıp olduğunu ortaya koyuyor. Fenomenlerin ve kitle görüşlerinin, haber medyası üzerinde giderek artan bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor.

Araştırma ayrıca, Z kuşağının iptal kültürüne karşı duyarlılığını ve tartışmalı konularda çeşitli bakış açılarını duyma arzusunu da vurguluyor. Bu bulgular, iletişimcilerin ve haber kuruluşlarının Z kuşağı kitlesine ulaşmak için stratejilerini yeniden gözden geçirmelerine yardımcı olabilir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.