enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,1093
EURO
37,8820
ALTIN
2.800,11
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

Araştırma: Yavaş koşmak, sağlık için daha iyi

Araştırma: Yavaş koşmak, sağlık için daha iyi
REKLAM ALANI
02.07.2024 11:04
1
A+
A-

Yavaşça Koşmanın Gizli Faydaları

Yavaş koşu, günlük hayatta kolayca sohbet edebileceğiniz bir tempo olarak tanımlanmaktadır. Anglia Ruskin Üniversitesi’nden Dr. Dan Gordon, yavaş koşunun kan basıncını azalttığına ve daha güçlü bir kalp-damar sistemini desteklediğine dikkat çekiyor. “Yavaş koşu yine de vücudunuza stres uyguluyor, ancak kardiyovasküler adaptasyon elde etmek için aşırı strese ihtiyacınız olmadığını biliyoruz.” diyor.

Yavaş koşu, kalbin pompalama kapasitesini artırarak gücünü geliştirir. Ayrıca metabolik sağlığı da iyileştirir; insülin direncini azaltır ve vücudun enerji için depolanmış yağları kullanmasını sağlar. Bir diğer avantajı ise yavaş koşanların daha hızlı iyileşmesi ve aşırı kullanım yaralanmaları riskinin daha düşük olmasıdır.

Dr. Gordon, yavaş koşunun psikolojik faydalarının da önemli olduğunu vurguluyor. Depresyon ve kaygıyı azaltır, ancak aynı zamanda koşarken sohbet etme imkanı sunarak sosyalleşmeye katkıda bulunur. Gordon, yavaş koşmanın maraton gibi zorlu yarışlardan daha az göz korkutucu olduğu için daha fazla kişinin yapabileceği bir aktivite olduğunu belirtiyor.

“İnsanların fiziksel olarak formda kalmasını sağlamak için grup halinde egzersiz yapmaktan daha iyisi yoktur. Kişiler bunu tek başına yaptıklarında hedeflerine ulaşmada zorlanırlar.” diye ekliyor.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Araştırmalar, profesyonel koşucuların bile aerobik kapasitelerini geliştirmek için yavaş tempoda antrenman yaptıklarını gösteriyor. Bu, akciğerlere ve bacaklara oksijen akışını iyileştirerek daha az eforla daha uzun ve daha hızlı koşmanızı sağlar.

Yavaş Koşmanın Ek Faydaları:

  • Eklem ağrısını azaltır
  • Uyku kalitesini artırır
  • Dikkat ve odaklanmayı geliştirir
  • Kemik yoğunluğunu artırır
  • Yaşam beklentisini uzatır

Yavaş koşu, sağlık ve zindelik yolculuğuna başlamak veya halihazırda aktif olanlar için mevcut antrenman rejimlerine değerli bir katkı olabilir. Kolay erişilebilirliği, çok yönlülüğü ve sayısız faydası ile yavaş koşu, herkes için ideal bir egzersiz seçeneğidir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.