enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5261
EURO
36,1556
ALTIN
2.963,72
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C

Araştırma: Otizm ve bağırsak bakterileri arasındaki çarpıcı bağlantı

Araştırma: Otizm ve bağırsak bakterileri arasındaki çarpıcı bağlantı
09.07.2024 14:15
A+
A-

Otizm Tanısında Bağırsak Mikrobiyomunun Önemi

Hong Kong’daki araştırmacıların bulguları, bağırsak mikrobiyomunun (çoğunlukla bağırsaklarda yaşayan bakteriler, mantarlar ve virüsler) belirli bileşenlerinin otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan çocuklarda yeni tanı yöntemleri sunabileceğini göstermektedir.

OSB, bireylerin iletişim, etkileşim ve bilgi işleme biçimlerini etkileyen ömür boyu süren bir gelişimsel durumdur. Geleneksel olarak, OSB tanısı, bir uzman tarafından gözlem yoluyla yapılır. Ancak bu süreç uzun olabilir ve geç tanıya neden olabilir. Bazı çocuklar OSB tanısı almak için yıllarca beklemek zorunda kalabilir.

Beslenme ve mide-bağırsak sağlığı konusunda bağımsız danışman Dr. Elizabeth Lund, “Dışkı örneklerinin analiziyle tanıya yardımcı olmak olağanüstü bir fikir, çünkü şu an değerlendirilme sırası bekleyen sayısız çocuk ve yetişkin bulunuyor. Mevcut tanı süreci oldukça uzundur ve bu kişilere doğru tanı koyabilecek uzmanlar (psikologlar, psikiyatristler vb.) konusunda eksiklik vardır.” ifadelerinde bulundu.

“Araştırmacılar, bu verilerin farklı mikrobiyomların OSB’ye neden olup olmadığını veya bunun gözlemlenen farklılıkların diyet ya da diğer çevresel faktörlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını tespit edemediğini belirttiler.”

Yetişkinlerde OSB belirtileri arasında başkalarının duygularını anlayamama, sosyal ortamlarda kaygı duyma, katı rutinlere bağlılık ve istemsiz kaba davranışlar yer alabilir. OSB’li çocuklar göz temasından kaçınabilir veya isimleri çağrıldığında tepki vermekte zorlanabilirler.

Hong Kong Çin Üniversitesi’nden Siew Ng ve meslektaşları, OSB’li ve olmayan 1-13 yaş aralığındaki 1.627 çocuktan dışkı örnekleri topladı. Araştırmaları, bağırsak mikrobiyomunun belirli bileşenlerinin (bakteriyel ve bakteriyel olmayan) ve işlevlerinin hem erkek hem de kız çocuklarda OSB riskine katkıda bulunabileceğini ortaya koydu.

Diyet, ilaç kullanımı ve diğer sağlık durumları gibi faktörleri göz önünde bulundurarak, OSB’li çocuklarda mikrobiyomun çeşitli yönlerinin değiştiğini tespit ettiler. Araştırmacılar, tanı accuracy’sini artıran, bakteriler gibi tek bir bileşene odaklanmaktansa 31 farklı mikrop ve işlevine dayanan bir model geliştirdiler.

Bulgular, Nature Microbiology dergisinde yayınlandı.

Bu araştırma, bağırsak mikrobiyomunun OSB’li çocukların tanısında potansiyel bir araç olabileceğini öne sürmektedir. Dışkı örneklerinin analizini içeren hızlı ve non-invaziv bir tanı yöntemi, tanı süreçlerini hızlandırabilir ve çocukların daha erken yardım almasına olanak sağlayabilir.

Ancak, araştırmacılar bu bulguların OSB’nin kesin bir tanısını sağlayamadığını vurguluyor. Yalnızca bağırsak mikrobiyomuna odaklanmak yerine, tam bir tanı için kapsamlı bir değerlendirme ve farklı tanı yöntemlerinin kullanılmasının hala gerekli olduğunu belirtiyorlar.

Otizm spektrum bozukluğunun karmaşık bir durum olduğunu ve nedenlerinin henüz tam olarak anlaşılamadığını unutmamak önemlidir. Genetik, çevresel faktörler ve nörolojik farklılıkların bir kombinasyonunun rol oynadığı düşünülmektedir. Bu nedenle, OSB’nin tanısı ve tedavisi için ek araştırma ve çok yönlü bir yaklaşım gereklidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.