enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2388
EURO
37,2265
ALTIN
2.987,61
BIST
8.945,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Az Bulutlu
20°C

Ankara’nın ilk AB patentli ürünü Ayaş Domatesi 1. yaşını kutladı

Ankara’nın ilk AB patentli ürünü Ayaş Domatesi 1. yaşını kutladı
27.09.2024 15:44
5
A+
A-

Ayaş Domatesi 1. Yılını Kutladı

Ayaş Ziraat Odası’nın başvurusu üzerine 2022 yılında ülkemizde coğrafi işaret tescili alan ve 2023 yılında AB Coğrafi işaret tescili alarak Ankara’nın ilk AB coğrafi işaret tescilli ürünü haline gelen Ayaş Domatesi için tescilinin birinci yılında farkındalık toplantısı düzenlendi.

“Gıda Güvenliği Noktasında Sayın Cumhurbaşkanımızın Önderliğinde Çalışmalar Yapıyoruz”

Tarımın siyaset üstü bir mesele olduğunu belirten AK Parti Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan, Ankara çiftçisini her zaman desteklediklerini belirtti. Erdoğan, gıda meselesinin önemine dikkat çekerek, Cumhurbaşkanı’nın önderliğinde gıda güvenliği konusunda çalışmalar yaptıklarını vurguladı.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin uluslararası akreditasyon alması, ürünlerinin daha iyi şekilde uluslararası piyasaya satılması gibi çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bilimsel çalışmalar yapacağız. Güçlü, kendine güvenen Türkiye olarak tedbirlerimizi alacağız.”

“Çiftçinin Ürettiğini Karşılığına Almasını Sağlayacağız”

Erdoğan, Ayaş Domatesi’nin Türkiye’nin birçok yerinde tanındığını ancak çiftçinin ürettiğini karşılığına alması için adımlar atacaklarını ifade etti. Erdoğan, “Bu konuda kimsenin şüphesi olmasın. Ayaş’ın değerini yerine getirmesi için atılan bu adımı çok önemli görüyorum.” dedi.

“Ayaş Domatesi’nin Tohumunu Çiftçilerle Buluşturacağız”

Ayaş Ziraat Odası Başkanı Erdinç Polatateş, Ayaş Domatesi’nin AB tarafından tescillenerek uluslararası pazarda yerini aldığını belirtti. Polatateş, yöresel ürünlerin sürdürülebilirliğini sağlamak için aldıkları tesciller sayesinde çiftçilerin hem daha kaliteli ürün elde edeceklerini hem de pazar payını artıracaklarını ifade etti.

Polatateş, “Bu sene tek çeşite düşürdüğümüz Ayaş Domatesi’mizin tohumunu önümüzdeki yıllarda çiftçilerimizle buluşturacağımızın müjdesini vermek isterim.” şeklinde konuştu.

“Ayaş Domatesi’nin Kuru Madde Oranı Çok Özel”

Gıda Mühendisi Prof. Dr. Nevzat Artık, Ayaş Domatesi’nin analizlerini yaptığında domatesteki kuru maddenin maksimum seviyede olduğunu gördüğünü belirtti. Artık, “Normal domateste 4 olan kuru madde oranı Ayaş Domatesi’nde 5,97. Bu çok özel bir durum. Yüksek seviyede A vitamini içermektedir.” dedi.

Artık, AB tescili için yapılan başvuruların ardından Ankara’nın ilk AB tescilli ürününün ortaya çıktığını ifade etti. Artık, Ayaş Domatesi’nin yanında Ayaş Dutu ve Erkeş Pastırması’nın da coğrafi işaret tescili potansiyeli olduğunu belirterek bu konuda çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.