enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9924
EURO
37,8627
ALTIN
2.822,34
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

Alzheimer tedavisinde yeni araştırma: Beynin atıkları nereye gidiyor?

Alzheimer tedavisinde yeni araştırma: Beynin atıkları nereye gidiyor?
REKLAM ALANI
29.06.2024 10:22
2
A+
A-

Washington’dan Bilim İnsanları, Beynin Atık Temizleme Sürecini Çözüyor

Washington’dan iki bilim insanı ekibi, uykunun beyindeki yavaş elektrik dalgalarının, Alzheimer hastalığıyla ilişkili proteinler de dahil olmak üzere atık ürünleri beynin derinliklerinden yüzeyine taşıdığına dair kanıtlar sunuyor.

Beynin Kendi Atık İhraç Sistemi

Beynin içinden geçen bir kanal, bir boru görevi görerek atıkları beyni vücudun geri kalanından ayıran bariyerin üzerinden dışarı taşıyor. Bu atıklar daha sonra böbrekler tarafından filtrelenmek üzere kan dolaşımına bırakılır.

Ancak yaşlanma, kafa travması ve kronik stres gibi faktörler nedeniyle sistem düzgün çalışmadığında bu atıklar beyinde birikerek dejeneratif beyin bozukluklarına yol açabilecek iltihaplanmaya neden olabilir.

Uykunun Atık Temizlemedeki Rolü

Fareler üzerinde yapılan çalışmalar, uyku sırasında beyindeki dalgaların beyin omurilik sıvısının beyinden geçerek kan-beyin bariyerini aşmasına neden olan bir kuvvet yarattığını ortaya koydu. Bu kuvvet, atıkların beyinden uzaklaştırılmasını sağlar.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

“Nöronlar minyatür pompalar gibidir,” diyor araştırmacı Dr. Li-Feng Jiang-Xie. “Senkronize sinirsel aktivite, sıvı akışını ve beyindeki atıkların temizlenmesini sağlıyor.”

Nörolojik Hastalıkların Önlenmesi İçin Potansiyel

“Bu süreci güçlendirerek, aşırı atıkların beyinde birikerek nörodejenerasyona neden olduğu Alzheimer ve Parkinson hastalığı gibi nörolojik hastalıkları geciktirme veya hatta önleme potansiyelimiz var,” diyor Dr. Jiang-Xie.

Bu bulgular, Alzheimer hastalığı ve diğer bunama hastalıklarının nedenlerine ilişkin araştırmalara ışık tutuyor ve bu hastalıkları önleme ve tedavisi için yeni yolların keşfini destekleyebilir.

Araştırmacılar, bu çalışmanın beyindeki atık temizleme sisteminin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacağını ve nörolojik hastalıkların tedavisinde yeni yaklaşımlara yol açacağını umuyorlar.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.