enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,1093
EURO
37,8820
ALTIN
2.800,11
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

Alzheimer tedavisinde çarpıcı araştırma: Beyindeki atıklar nereye gidiyor?

Alzheimer tedavisinde çarpıcı araştırma: Beyindeki atıklar nereye gidiyor?
REKLAM ALANI
29.06.2024 10:50
1
A+
A-

Uyku Esnasındaki Elektriksel Dalgalar Alzheimer’ın Temizlenmesine Yardımcı Olabilir

Washington’dan iki araştırma ekibi, uyku sırasında beyindeki düşük frekanslı elektriksel dalgaların Alzheimer hastalığı ile bağlantılı protein gibi atık maddelerin beyinden temizlenmesine yardımcı olabileceğine dair kanıtlar ortaya koymuştur.

Beynin içinde dolaşan damarlar, atık ürünleri taşıyan sıvıyı beyin ve vücudun geri kalanını ayıran bariyerden dışarı taşır ve kan dolaşımına bırakır. Ancak yaşlanma, beyin travmaları veya kronik stres gibi faktörler bu sistemi bozabilir ve atık maddelerin beyinde birikmesine neden olabilir.

Araştırma, fareler üzerinde gerçekleştirilmiş olsa da araştırmacılar, bulgularının Alzheimer hastalığı ve diğer bunama hastalıklarının nedenlerine ilişkin anlayışımızı geliştireceğine inanıyorlar.

Washington Üniversitesi Nöroloji Profesörü Dr. Jonathan Kipnis liderliğindeki ekip, beynin atıkları lenf sistemi olmadan, korunaklı bariyeri geçerek nasıl uzaklaştırdığı sorusuna ışık tuttu.

YAZI ARASI REKLAM ALANI
Atık Maddeler Nasıl Uzaklaştırılıyor?

Araştırmacılar, atık taşıyan serebrospinal sıvının, beyni ve omuriliği çevreleyen dura mater’e aktığını ve kan dolaşımına girdiğini buldular. Vücudun lenfatik damarları daha sonra bu sıvıyı temizler.

Aynı grup, daha sonra bu atık yüklü sıvının dura mater’deki çıkış noktalarına nasıl ulaştığını ortaya koydu. Uyku sırasında nöronların senkronize dalgalar halinde ateşlendiğini ve bunun beyin omurilik sıvısının beyinden akmasını ve kan-beyin bariyerini geçmesini sağlayan bir kuvvet yarattığını bildirdiler.

“Bu nöronlar minyatür pompalar görevi görüyor,” diyor ikinci çalışmanın baş yazarı ve Washington Üniversitesi araştırmacısı Dr. Li-Feng Jiang-Xie. “Senkronize nöronal aktivite, sıvı akışını ve beyindeki atıkların uzaklaştırılmasını sağlar.”

“Bu süreci geliştirebilirsek, nörodejeneratif hastalıkları, örneğin metabolik atıklar ve kusurlu proteinlerin birikmesinden kaynaklanan Alzheimer ve Parkinson hastalığını geciktirebilir veya hatta önleyebiliriz.”

Araştırmacılar, uyku sırasında beyindeki elektriksel dalgaların düzenlenmesine yardımcı olabilecek müdahalelerin, Alzheimer hastalığı ve diğer bunama hastalıklarının önlenmesi veya tedavisinde potansiyel bir yol sunabileceğine inanıyorlar.

Çalışma, uykunun beyin sağlığı için önemini vurguluyor ve Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıkların mekanizmalarını daha derinden anlamamıza yardımcı olabilir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.