enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0137
EURO
38,0407
ALTIN
2.829,67
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Almanya’da büyüme krizi

Almanya’da büyüme krizi
REKLAM ALANI
20.07.2024 15:25 | Son Güncellenme: 20.07.2024 15:26
0
A+
A-

Alman ekonomisi, salgın, tedarik zinciri kesintileri ve Ukrayna-Rusya Savaşı gibi krizlerin ardından zayıflıklarını ortaya koyarken, yüksek enerji fiyatları, Çin rekabeti ve zayıf imalat sektörü büyümeyi engelliyor.

Yabancı rekabetin etkisiyle Alman sanayisi kırılgan kalırken, ülke jeopolitik gerilimlere ve ABD baskısına karşı da savunmasız durumda. Yaşlanan iş gücü de ekonomiyi baskılayabilir.

Ukrayna-Rusya Savaşı sonrası Euro Bölgesi’nde yükselen enflasyon karşısında artan faizler, Alman şirketlerinin yatırım isteklerini düşürüyor. Çin ve Türkiye gibi ülkelerin Almanya’dan daha fazla mal üretmesi de Avrupa’nın en büyük ekonomisinin iyileşmesini zorlaştırıyor.

Ucuz enerji ve ara malı ithal edip bunları işleyerek yüksek fiyatlarla ihraç etme iş modeli artık işe yaramıyor ve yapısal sorunlar ekonomiyi frenliyor.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Son krizler Alman ekonomisinin zayıflıklarını açığa çıkardı. Ülke, jeopolitik sorunlar, iklim değişikliği, durgun ekonomi ve demografik zorlukların üstesinden gelmek için mücadele ediyor. Almanya halen bürokrasi altında eziliyor.

RESESYON EŞİĞİNDE

Alman ekonomisi, iki yıllık durgunluk döneminden sonra yılın ilk çeyreğinde kıl payı resesyondan kurtuldu. Ancak imalat sektöründeki zayıflık nedeniyle kırılganlığını koruyor.

Tedarik zincirindeki dar boğazlar hafiflese de artan faizler, azalan güven ve alışılmadık derecede yüksek enflasyon nedeniyle talepte durgunluk yaşanıyor.

Sanayi üretimi mayısta bir önceki aya göre %2,5 düşerek son 2,5 yılın en kötü daralmasını kaydetti. Otomotiv sektöründeki üretim özellikle olumsuz etkilendi.

Almanya’nın ihracatı da Çin’in ithalatındaki düşüşten etkilendi ve mayısta aylık bazda %3,6 azaldı.

Uzmanlar, küresel ekonominin parçalanması ve Çin’in hedef pazar olmaktan rakip ülkeye dönüşmesinin ihracatı sınırladığını belirtiyor.

BEKLENTİLER KARAMSAR

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, “Piyasa duyarlılığı ve ekonomik göstergeler zayıfladı. Dış talepteki zayıflık, iç toparlanma tarafından yeterince telafi edilmiyor.” ifadesini kullandı.

Ifo İş Ortamı Güven Endeksi haziranda azaldı ve ekonomik beklentilerin kötüleştiğini gösterdi.

ZEW Ekonomik Güven Endeksi de temmuzda 11 ay sonra geriledi. Bu düşüşte ECB’nin gelecek para politikasının belirsizliği ve Almanya’nın ekonomik görünümünün bozulması etkili oldu.

İnşaat ruhsatlarındaki düşüş de inşaat krizinin devam ettiğini gösteriyor. Ocak-mayıs döneminde yapı ruhsatları %21,5 azaldı.

TOPARLANMANIN YAVAŞ OLMASI BEKLENİYOR

Bundesbank, Alman ekonomisinin zayıflık döneminin ardından yavaş yavaş toparlanmasını öngörüyor. Ancak toparlanmanın başlangıçta beklenenden daha yavaş olması muhtemel.

Bundesbank, iş gücü piyasasının istikrarlı ve enflasyonun düşmekte olduğunu hatırlatıyor. Ancak ECB’nin faiz artışları ve yüksek borçlanma maliyetleri yatırımı ve inşaatı baskılıyor.

IMF’NİN DEĞERLENDİRMESİ

IMF, Alman ekonomisinin “oldukça durgun” büyümeye devam edeceğini öngörüyor. Büyüme tahminini bu yıl için %0,2, gelecek yıl için %1,3 olarak korudu.

HÜKÜMETİN PAKETİ

Alman hükümeti, “Büyüme Girişimi” adlı bir büyüme paketiyle ekonomiyi canlandırmayı hedefliyor.

Paket, rekabeti güçlendirme, bürokrasiyi azaltma ve enerji piyasasını iyileştirme gibi alanları kapsıyor.

Paketin 2025’te yarım puanlık ek büyüme sağlayacağı tahmin ediliyor.

İŞSİZLİK VE İFLASLAR ARTIYOR

İşsizlik haziranda bir önceki aya göre 19 bin kişi artarak 2 milyon 781 bine yükseldi. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı %6’ya ulaştı.

Enflasyon, zayıf talep ve artan maliyetler nedeniyle iflas eden orta ve büyük ölçekli şirketlerin sayısı 2023’ün aynı dönemine göre %41 arttı.

BÜROKRASİ SORUNU

Bürokrasi, Alman şirketlerinin hızla değişen küresel ekonomiye uyum sağlamasını engelliyor. İnşaat ruhsatı almak diğer AB ülkelerine kıyasla çok daha uzun sürüyor.

Ayrıca hükümet içindeki anlaşmazlıklar da kararların alınmasını geciktiriyor.

ÇİN ETKİSİ

Almanya, Çin’e diğer büyük Avrupa ekonomilerine göre daha bağımlı. Çin’in malları kendisi üretme kapasitesinin artması, Alman ekonomisinin büyümesini zorlaştırıyor.

Çin’in küresel ekonomiye açılması Almanya için büyük bir avantajdı, ancak şimdi ülke bağımlılığını tartışıyor.

Alman iş dünyası, Çin olmadan yapamayacakları konusunda uyarıyor ancak Çin’in istikrarsızlığının da Almanya’yı olumsuz etkileyebileceği riskini göz önünde bulunduruyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.