enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4868
EURO
36,2376
ALTIN
2.961,79
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Almanya resesyonun kıyısında

Almanya resesyonun kıyısında
20.07.2024 15:56
A+
A-

Almanya’nın Ekonomik Sorunları

Giriş

Covid-19 salgını krizleri Alman ekonomisinin zayıf noktalarını su yüzüne çıkardı. Yüksek enerji fiyatları, Çin’den gelen rekabet ve imalat sektöründeki zayıflık büyümeyi baskılıyor.

Jeopolitik Sorunlar ve Rekabet

Yabancı rekabetten etkilenen Almanya, jeopolitik gerilimlere ve ABD baskısına savunmasız. Ülkenin iş gücü yaşlanıyor ve ekonomiyi olumsuz etkiliyor.

Faiz Artışları ve Enflasyon

Euro Bölgesi’nde artan enflasyon ve faiz oranları, Alman şirketlerinin yatırım yapmasını engelliyor. Çin ve Türkiye, Almanya’dan daha fazla mal üreterek ülkenin ihracatını zorlaştırıyor.

Yapısal Sorunlar

Ucuz enerji ve hammadde ithal ederek yüksek kaliteli ürünler ihraç etme modeli artık sürdürülemiyor. Almanya’yı frenleyen yapısal sorunlar arasında bürokrasi ve katı kurallar yer alıyor.

Resesyonun Kıyısında

Almanya, teknik resesyona girmekten kıl payı kurtuldu, ancak imalat sektöründeki zayıflık ekonomiyi kırılgan bırakıyor. Faiz artışları, güven azalması ve enflasyon tüketici harcamalarını azaltıyor.

Talep Daralması ve Düşük Büyüme Beklentileri

Sanayi üretiminde düşüş ve ihracatta gerileme talepte daralmaya neden oluyor. Alman Ekonomi Bakanlığı, büyümenin zayıflayacağını öngörüyor.

İşsizlik ve İflasların Artması

Durgun ekonomi işsizliği artırıyor. İflas başvurularında de önemli bir yükseliş var, bu da maliyet baskılarının ve zayıf talebin işletmeler üzerindeki olumsuz etkisini gösteriyor.

Bürokrasi ve Siyasi Anlaşmazlıklar

Bürokrasi, şirketlerin değişen ekonomiye uyum sağlamasını engelliyor. Hükümetteki anlaşmazlıklar karar almayı geciktirerek ekonomiyi olumsuz etkiliyor.

Çin’in Artan Rolü ve Etkisi

Almanya’nın Çin’e bağımlılığı, ülkenin büyümesini baskılıyor. Çin, Alman mallarına olan talebi azaltacak kendi ürünlerini üretme kapasitesini artırdı. ABD ayrıca Almanya üzerinde Çinli telekom ekipmanı kullanımını azaltması için baskı uyguluyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.