enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,6075
EURO
36,4132
ALTIN
2.931,93
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
11°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
15°C

AKP borçlandı ama…

AKP borçlandı ama…
25.06.2024 02:54
A+
A-

Yetkinliği Kısıtlanan Belediyeler

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulması beklenen vergi paketinde, belediyelerin bütçe gelirlerinden alınan payın tamamının vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primi borçlarına karşılık kesilmesi öngörülüyor. Bu düzenleme hayata geçerse, belediyelerin kamuya olan borçlarına karşılık kamu bütçesinden yapılacak kesintinin üst sınırı %40’tan %100’e çıkabilecek.

Halkın Beklentilerini Karşılamakta Zorluk

Ancak bu düzenleme, birçok belediyeyi halkın temel ihtiyaçlarını karşılama ve kamu hizmetlerini sunma konusunda ciddi zorluklarla karşı karşıya bırakabilir. Gelirlerinin kesilmesi, belediyelerin personel maaşlarını dahi ödemekte güçlük çekmesine neden olabilir.

Yasal Sınırın Kaldırılması

Mevcut durumda, belediyelerin, il özel idarelerinin ve bunlara bağlı şirketlerin vergi, SGK primi, Hazine borcu, uzlaşmaya girmiş borçları ile İller Bankası’na olan borçları için genel bütçe gelirlerinden aktarılan kaynağın en fazla %40’ı kesilebiliyor. Bu sınır, belediyelerin hizmetlerini aksatmamaları ve maaş ödemede sorun yaşamamaları için belirlenmişti.

Borç Ödemek İçin Hizmetleri Aksatmak

Yeni düzenlemeyle, %40’lık sınırın kaldırılması, belediyelerin gelir (stopaj) vergisi ve Katma Değer Vergisi borçlarıyla SGK primi borçları için olan borçlarının bir sonraki ayki bütçe aktarımından hiçbir sınıra tabi tutulmadan kesilmesi öngörülüyor.

Çözüm Bu Mu?

Düzenlemenin gerekçesinde, belediye ve bağlı kuruluşların vergi ve SGK primi borçlarının sürekli arttığı ve 10 yıllık borç yapılandırma kolaylıklarına rağmen borçların ödenmediği belirtiliyor. Kesintinin %40’la sınırlandırılması nedeniyle kamu alacağına yeterli paranın kalmadığı ifade ediliyor. Gerekçede, sınırın kaldırılmasıyla kamu alacaklarının tahsilinin kolaylaşacağı belirtiliyor.

Ancak uzmanlar, bu düzenlemenin belediyelerin kaynaklarını ciddi şekilde kısarak onların işlevselliğini tehlikeye atacağını öne sürüyor. Belediyelerin gelirlerinin kesilmesi, belediyelerin halkın yaşam kalitesini doğrudan etkileyen temel hizmetleri sunmakta zorlanmalarına neden olabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.