enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5397
EURO
35,9365
ALTIN
3.004,89
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Akıllı tarım uygulamaları geliyor! Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır müjdeyi verdi 

Akıllı tarım uygulamaları geliyor! Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır müjdeyi verdi 
22.11.2024 15:14
A+
A-

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, GAP’ta Hassas Tarım 2. Faz Tanıtım Töreni’nde konuştu.

Varank, konuşmasında GAP bölgesinin kalkınması için yapılan yatırımları ve destekleri anlattı.

Bakan Varank, “Son 22 yılda Güneydoğu Anadolu bölgesini yatırımlarla, istihdamla üretimle ve ihracatla buluşturduk.” dedi.

9 ilde 20 organize sanayi bölgesi kurulduğunu, 360 bin kişiye istihdam sağlandığını belirten Varank, “Son 22 yılda oluşturduğumuz güven iklimi ve güçlü yatırım ortamıyla; Güneydoğu Anadolu şehirlerimiz birer üretim üssüne dönüşmüş durumdadır.” ifadelerini kullandı.

Bölgenin ihracatındaki payın yüzde 1,8’den 5,3’e yükseldiğini vurgulayan Varank, “Kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış bu topraklar, artık ekonomik büyümenin, kalkınmanın, üretimin merkezi haline geliyor.” dedi.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi eliyle sürdürülebilir kalkınma projelerine destek verildiğini belirten Varank, “GAP Bölgesini ilçe ilçe topyekûn kalkındıracak çok boyutlu müdahale araçları içeren ‘Entegre Kırsal Kalkınma Programı’nın ilk fazını tamamladık.” dedi.

GAP’ı ülkenin gıda ambarı haline getirmeyi hedeflediklerini söyleyen Varank, “GAP Eylem Planı doğrultusunda hedefimiz sulanabilir alanı 1 milyon 60 bin hektara çıkarmaktır.” ifadelerini kullandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak tarımsal kapasitenin artırılması için teknoloji kullanımını desteklediklerini vurgulayan Varank, “Teknoparklarımızda tarım teknolojilerinde çalışan 235 teknoloji girişimini ve tarım alanında projeler yürüten 23 Ar-Ge merkezini destekliyoruz.” dedi.

GAP Bölgesinde Hassas Tarım ve Sürdürülebilir Uygulamaların Yaygınlaştırılması Projesi’nin ilk fazında hassas tarım çalışmaları için veri seti oluşturulduğunu belirten Varank, “Elde ettiğimiz veriler ışığında; Çiftçimizin alın terini teknolojinin gücüyle buluşturacak, toprağın dilini konuşacak, bereketinin sırrını çözecek yerli ve milli yazılımımız GAP Hasas’ın ilk fazını hayata geçirdik.” dedi.

Hassas tarımın sahada uygulanmasını kolaylaştıracak e-Devlet Platformuna entegre ara yüzün temmuz sonunda üreticilerin hizmetine sunulduğunu belirten Varank, “Artık çiftçilerimiz tarlada ilave bir donanım kullanmadan doğru hasat tarihini, kullanmaları gereken gübre miktarlarını bu yazılım üzerinden belirleme imkanına sahipler.” ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 200 bin dekar alanın uydu görüntüleriyle izlendiğini belirten Varank, “Ayrıca Kurduğumuz GAP Hassas Tarım Projesi Füzyon Merkezi ile çiftçilerimizin tarımsal üretimde teknolojiyi daha etkin kullanmalarına rehberlik edecek danışmanları eğitiyoruz.” dedi.

GAP Eylem Planı’nın detaylarının yakında kamuoyuyla paylaşılacağını belirten Varank, “Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programıyla GAP Bölgemizin her bir şehrini nitelikli yatırımlarla buluşturacağız.” dedi.

Varank, “Önümüzdeki dönemdeki önceliklerimizden biri de özellikle bölgemizdeki coğrafi işaretli ürünlerimizin, ülkemiz üreticileri ve sanayicileri için daha yüksek katma değer oluşturmasını sağlamaktır.” ifadelerini kullanarak konuşmasını tamamladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.