enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0808
EURO
38,1022
ALTIN
2.828,75
BIST
9.866,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
24°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C
Pazartesi Açık
26°C

Akıllı depozito dönemi! Fişler alışverişte kullanılacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Çevre Projeleri Medya Buluşması” programında yeni başlattıkları üç önemli proje hakkında bilgi verdi.
Akıllı depozito dönemi! Fişler alışverişte kullanılacak
REKLAM ALANI
29.06.2024 12:41
1
A+
A-
Çevre Projeleri Medya Buluşması programında konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, bakanlık tarafından yürütülen üç büyük çevre projesinin detaylarını açıkladı. İşte Özhaseki’nin açıklamaları: ‘Denizler Halkındır Projesi’: Bu proje kapsamında kıyı şeridinde bulunan tüm kaçak yapılar yıkılacak. Yıkımlar bayram boyunca başladı ve uzun sürebilir. ‘Çevre Deniz İhbar Hattı’ kurduk ve ihbarları değerlendiriyoruz. Kıyı şeridindeki 28 ilimizde 100 yeni halk plajı açmayı hedefliyoruz. Mapa Şamandıra Sistemi: Yat ve teknelerin demirleme aşamasında deniz ekosisteminde yarattığı tahribatları önlemek amacıyla bu sistemi devreye aldık. Kıyıda uygun yerlere 40-50 metre arayla 700 kadar mapa şamandıra yerleştireceğiz. Sabitleme amacıyla deniz altına 4-5 tonluk kütleler koyarak teknelerin buralara bağlanmasını sağlayacağız. Depozito Yönetim Sistemi: 0.1 litre ile 3 litre arasındaki şişelerin 25 kuruşluk ödeme karşılığında geri dönüşümünü hedefliyoruz. Hedefimiz 2025 ortasına kadar asgari makine ve altyapı kurulumunu tamamlayarak projeyi başlatmak. Bu yıl 2 bin noktaya, 2025 yılı içinde 5 bin noktaya ve 2028 yılına kadar 30 bin noktaya depozito makineleri yerleştireceğiz. Bu makineler belediyeler, millet bahçeleri, üniversiteler, AVM’ler ve otellerde bulunacak. Mobil uygulama aracılığıyla vatandaşlar, kendilerini ve kullanıcı adlarını depozito makinesine tanıtacaklar. İade makinesi hazır olduğunda, ambalajlı ürünleri makineye atabilecekler. Bu ürünlerin depozito bedeli doğrudan vatandaşın mobil uygulama hesabına, yani e-cüzdanına geçecek. Akıllı telefon kullanmayı tercih etmeyen vatandaşlar ise iade ettikleri ürünlerin depozito ücretlerini fiş olarak alacaklar. Bu fişlerle tanımlı işyerlerinden alışveriş yapabilecekler. Bakan Özhaseki, depozito ücreti olarak ilk etapta şişe üretim maliyetini ödemeyi planladıklarını belirtti. Depozito Yönetim Sistemi, Sıfır Atık Projesi’nin yeni bir adımı olarak kabul ediliyor ve yıllık 500 milyon eurodan fazla kazanç sağlanması hedefleniyor. Özhaseki ayrıca, projenin sera gazı salımlarını yılda 37 bin ton azaltarak, 1.3 milyar kilovatsaat enerji ve 3.6 milyon varil yakıt tasarrufu sağlayacağını vurguladı.
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.