enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0137
EURO
38,0407
ALTIN
2.829,67
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Ağız ve diş sağlığı karnemiz zayıf

Ağız ve diş sağlığı karnemiz zayıf
REKLAM ALANI
14.09.2024 10:25
3
A+
A-

Ağız ve Diş Sağlığı Krizde

İstanbul, Türkiye’ye ev sahipliği yapan 2024 FDI Dünya Dişhekimliği Kongresi, dünya çapında 15.000 diş hekimini bir araya getirdi. Bu, Türkiye’de düzenlenen en büyük ikinci kongre oldu.

Türkiye Dişhekimleri Birliği Başkanı Dişhekimi Tarık İşmen, ağız sağlığı ile genel sağlık arasındaki bağlantıya dikkat çekerek, “Ağız sağlığı, genel sağlığın ayrılmaz bir parçasıdır. Ağız sağlığı ihmal edilirse, sistemik hastalıkların ortaya çıkması veya kötüleşmesi riski vardır” dedi.

“Ne yazık ki Türkiye’nin ağız ve diş sağlığı karnesi pek iç açıcı değil” diye ekleyen İşmen, Avrupa’da yılda ortalama 450 gram olan diş macunu tüketiminin Türkiye’de sadece 120 gram civarında kaldığına işaret etti. “Avrupa’da yılda 3-4 diş fırçası kullanılırken, Türkiye’de bu sayı 0,7-0,9 civarındadır” dedi.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

İşmen, ülke çapında ağız ve diş sağlığını iyileştirmek için ulusal bir eylem planının gerekliliğine vurgu yaptı. “Türkiye’deki yaklaşık 56.000 diş hekimi ve 150 ağız ve diş sağlığı merkezi, bu konuda birlikte çalışmalıdır” dedi.

İşmen, “Kopya dişlerin” giderek daha yaygınlaştığını da dile getirdi. “Avrupa’ya göre Türkiye’de diş tedavileri daha ucuzdur. Bu nedenle ülkemiz tercih ediliyor. Ancak bu durum bize zarar veriyor. Bu dişler 1-3 yıl içinde sorun çıkarıyor ve bazı ülkelerde ‘Türk tipi diş’ olarak adlandırılıyor.”

FDI Dünya Dişhekimleri Birliği Başkanı Dr. Greg Chadwick de ağız ve diş sağlığının genel sağlığın önemli bir bileşeni olduğunu vurguladı. “Ağız ve diş hastalıkları dünya çapında yaklaşık 3,5 milyar insanı etkiliyor. Yaşınıza bakılmaksızın, ağız ve diş sağlığı genel sağlık ve esenlik için çok önemlidir” dedi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.