İstikrar ve Büyüme Paktı Kapsamında Aşırı Bütçe Açığı Olan Ülkeler
Avrupa Birliği (AB), üye ülkelerin mali politikalarının koordinasyonu amacıyla oluşturulan İstikrar ve Büyüme Paktı kapsamında aşırı bütçe açığı bulunan 7 ülkeye yönelik “aşırı açık prosedürü” başlattığını duyurdu.
Konsey tarafından alınan kararla aşırı bütçe açığına sahip ülkelerin Belçika, Fransa, İtalya, Macaristan, Malta, Polonya ve Slovakya olduğu belirlendi.
Açıklamada, kamu bütçelerinde disiplin uygulanması ve aşırı açık verilmesinden kaçınılmasının önemine dikkat çekilerek, kamu borçlarının düşük seviyelerde tutulması ve yüksek borçların sürdürülebilir seviyelere indirilmesinin hedeflendiği vurgulandı.
AB ülkelerinin, antlaşmalarda belirtilen kriterlere ve referans değerlere göre bütçe disiplinine uymaları zorunludur. Bu kapsamda bütçe açıklarının gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) %3’ünü, borçların ise %60’ı geçmemesi gerekmektedir.
AB’nin mali kuralları, üye ülkelerin kamu açık ve borçlarını sınırlandırmaktadır. Bu sınırlar aşıldığında, alınacak önlemlerin AB Komisyonuna bildirilmesi ve etkin mücadele yapılması gerekmektedir. Ancak AB ülkelerinin önemli bir kısmı mali kurallara uymamaktadır.
Aşırı açık veren ülkelerin maliye politikalarını sıkılaştırmaları için disiplin prosedürü uygulanmaktadır. Bu sürecin sonunda mali kurallara uymayan ülkeler para cezasına çarptırılabilirler.
AB üyesi ülkeler, Kovid-19 salgını nedeniyle 2020 yılında söz konusu kuralları askıya almıştı. Rusya-Ukrayna Savaşı, enerji ve enflasyon kriziyle birlikte uygulama devam etti.
Geçtiğimiz yıl İtalya’nın bütçe açığı %7,4, Macaristan’ın %6,7, Romanya’nın %6,6, Fransa’nın %5,5, Polonya’nın %5,1, Malta ve Slovakya’nın %4,9, Belçika’nın ise %4,4 olarak kaydedilmişti.