Yazın Daha Az Hasta Olunsa da Sıcak ve Nem Hastalıklara Davetiye Çıkarabilir
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Kozakçıoğlu, yazın hasta olunma oranının düştüğü düşünülse de bazı hataların hastalıklara yol açabileceğini söylüyor. Yaz aylarında özellikle klima kullanımına dikkat çeken Prof. Dr. Kozakçıoğlu, uyarılarda bulundu.
Sıcak ve Nem Eklem Ağrılarını Artırıyor
Prof. Dr. Kozakçıoğlu, iklim değişiklikleri ve aşırı sıcakların yanı sıra nemin de insanları büyük ölçüde etkilediğini vurguladı. “Aşırı sıcakla birlikte nem oranının %70’in üzerine çıkması insan sağlığı için önemli riskler doğurur.” dedi. Sıcaklık yükselince bel-boyun fıtığı ve kireçlenme gibi eklem ve kas ağrılarının hafiflediğini belirten Prof. Dr. Kozakçıoğlu, ancak sıcakla birlikte nem olduğunda bu kişilerin terlemesiyle ağrılarının tekrar artabileceğine işaret etti. Bu durumun kalp, akciğer, tansiyon hastaları, felç geçirmiş kişiler ve yaşlıları daha fazla etkilediğine dikkat çekti. Prof. Dr. Kozakçıoğlu, “Sıcaktan ve nemden etkilenmemek için bulunduğunuz ortamın sıcaklığını doğru ayarlamanız gerekir. Riskli gruplar öğlen saatlerinde dışarı çıkmamalı, güneşten korunmalı.” tavsiyelerinde bulundu. Evlerin sıcaklığının da çok sıcak bir yerde değilseniz 23-24 dereceye ayarlanması gerektiğini belirtti.
Yazın Yüz Felci Geçirme Oranı Artıyor
Prof. Dr. Kozakçıoğlu, yaz sıcaklarından bunalanların bilinçsizce serinlemeye çalışmasının “Kamyoncu hastalığı” olarak bilinen yüz felçlerine yol açabileceğini söyledi. “Yüz felci, yüz kaslarının bir kısmının veya tamamının hareket ettirilememesi durumudur.” diyen Prof. Dr. Kozakçıoğlu, yüz felcinin birçok nedeni olduğunu belirterek yaz aylarının da riskli bir dönem olduğunu belirtti. Yaz sıcaklarında arabada hem camı hem de klimayı açarak serinlemeye çalışmanın, yüz felçlerine neden olabileceğini söyledi. Ayrıca yüzdükten sonra ıslakken bir anda soğuk üfleyen klimanın tam karşısına oturmanın da son derece riskli olduğunu vurguladı.
İş Yerinde Yanlış Klima Kullanımı Çarpar
Prof. Dr. Kozakçıoğlu, sıcak bölgelerde ve kalabalık iş yerlerinde klima kullanımının yaz aylarında neredeyse kaçınılmaz olduğunu söyledi. Klimalardan doğru yararlanmak için şu kurallara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti: “Klimalar hem ev hem de işyeri koşulları için çok doğru yerlere konulmalı. Birçok ofiste uzun saatler çalışılan iş yerlerinde klimanın bulunduğu yer çok önemlidir. Klima, çalıştığınız masanın hemen üstünde, arkasında, yanında veya tepenizde olmamalıdır. Sadece eklem ağrıları değil solunum problemleri de ortaya çıkabilir. Klimanın konumlandırılması çok önemli; masadan 3-4 metre kadar uzakta olmalı. İş yeri sahibi klimayı doğru yere koymadıysa, klima direkt masaların tepesine hava veriyorsa; o işyerinin çalışanlarında kas spazmı, boyun ve bel ağrısı gibi sorunlar oluşacak ve bu da hem para hem iş kaybı olarak işverene geri dönecektir. Klimanın derecesi yazın işyerlerinde 18-22 derece arasında olmalıdır.”