enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0730
EURO
38,0869
ALTIN
2.834,88
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

İşlenmiş gıdalara “sigara gibi satılsın” çağrısı

İşlenmiş gıdalara “sigara gibi satılsın” çağrısı
REKLAM ALANI
27.06.2024 08:01
2
A+
A-

**Aşırı İşlenmiş Gıdalar: Küresel Bir Sağlık Tehditi**

Giriş

Bilim insanları, aşırı işlenmiş gıdaların dünya genelinde ciddi bir sağlık riski oluşturduğunu ve endişe verici uyarılar yapıyorlar. Sao Paulo Üniversitesi Profesörü Carlos Monteiro, bu hafta Uluslararası Obezite Kongresi’nde bu tehlikenin boyutlarını ortaya koyacak.

Aşırı İşlenmiş Gıda: Tanım ve Riskler

Monteiro, “aşırı işlenmiş gıda” kavramını ilk olarak ortaya atan kişidir. Bu gıdalar, dünya çapında sağlıklı beslenme düzenlerinin yerini almaktadır ve tütün ürünlerine benzer şekilde uyarılarla satılmalıdır. Monteiro, “Aşırı işlenmiş gıdalar, çoklu kronik hastalık riskini önemli ölçüde artırmalarına rağmen, küresel diyetlerde payları ve etkileri giderek artıyor” diyor.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Bu gıdalar, daha sağlıklı ve daha az işlenmiş seçeneklerin yerini alıyor ve diyet kalitesini düşürüyor. Monteiro, “Ultra işlenmiş gıdalar, obezite salgınına ve diyabet gibi diyetle ilişkili diğer kronik hastalıklara katkıda bulunuyor” diye ekliyor.

Araştırma Bulguları

Şubat ayında yayınlanan bir araştırma, aşırı işlenmiş gıdaların yüksek kalp hastalığı, kanser, tip 2 diyabet ve erken ölüm riskiyle ilişkilendiğini ortaya koymuştur.

Uyarılar ve Düzenlemeler

Monteiro, bu gıdaların sağlık üzerindeki olumsuz etkileri göz önüne alındığında, uyarı etiketleri ve düzenlemeler yoluyla tüketicilerin korunması gerektiğini savunuyor. Hükümetlerin ve sağlık kuruluşlarının, aşırı işlenmiş gıdaların tüketimini azaltmak için önlemler alması gerektiğini belirtiyor.

Daha Sağlıklı Beslenme Seçeneklerinin Önemi

Monteiro, daha sağlıklı beslenme seçeneklerinin önemini vurguluyor. “Sağlıklı beslenme, aşırı işlenmiş gıdaları sınırlamak ve yerine meyve, sebze, tam tahıllar ve yağsız protein gibi doğal ve işlenmemiş gıdaları tercih etmek anlamına gelir” diyor.

Sonuç

Aşırı işlenmiş gıdalar, küresel bir sağlık tehdidi oluşturmaktadır. Bu gıdaların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini sınırlamak için farkındalık yaratmak, uyarılar uygulamak ve daha sağlıklı beslenme alışkanlıklarını teşvik etmek çok önemlidir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.