enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0137
EURO
38,0407
ALTIN
2.829,67
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Biden, ‘tarihi yanlışı’ düzeltti

Biden, ‘tarihi yanlışı’ düzeltti
REKLAM ALANI
26.06.2024 20:13
209
A+
A-

ABD Başkanı Biden, Eşcinsellik Nedeniyle Haksız yere Cezalandırılan Gazileri Affetti

ABD Başkanı Joe Biden, eşcinsellik nedeniyle askeri mahkemelerce mahkum edilmiş binlerce eski askerin haksızlıklarının giderilmesi adına tarihi bir adım attı. Biden, bu kişilerin sırf cinsel yönelimleri nedeniyle cezalandırılmalarının büyük bir yanlış olduğunu ifade etti.

Biden’ın affı, ordunun “Sorma-Söyleme” döneminde ve öncesinde eşcinsel oldukları gerekçesiyle görevlerinden uzaklaştırılan yaklaşık 2.000 kişiyi kapsıyor. Bu karar, eski askerlerin daha önce reddedilen gazi yardımlarından yararlanmalarına olanak sağlayarak onların hayatlarında önemli bir değişim yaratacak.

LGBT topluluğu, Biden’ın affını tarihi bir dönüm noktası olarak niteleyerek memnuniyetini dile getirdi. Bu adım, askeri hizmetleri sırasında cinsel yönelimleri nedeniyle ayrımcılığa uğrayan ve mağdur edilen kişilere verilen değeri gösteriyor.

“Sorma-Söyleme” Dönemi

Eski Başkan Bill Clinton döneminde yürürlüğe giren “Sorma-Söyleme” politikası, LGBT askerlerin cinsel yönelimlerini gizlemeleri şartıyla orduda hizmet etmesine izin veriyordu. Ancak bu politika, LGBT askerlere karşı ayrımcılığı ve haksızlığı ortadan kaldırmada yetersiz kaldı.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Başkan Barack Obama, 2011 yılında “Sorma-Söyleme” politikasını yürürlükten kaldırdı ve LGBT askerlerin orduda açıkça hizmet etmelerine izin verdi. Bununla birlikte, politikadan önce LGBT askerlerin ordudan uzaklaştırılması uygulamaları bazı kişiler için devam eden bir sorun olarak kaldı.

Eşcinsellerin Askeri Hizmette Karşılaştığı Ayrımcılık

ABD’nin ordusunda II. Dünya Savaşı’ndan bu yana yaklaşık 100.000 askerin cinsel yönelimleri nedeniyle görevlerinden alındığı tahmin ediliyor. Bu çıkarmaların 13.000’den fazlası “Sorma-Söyleme” döneminde gerçekleşti. LGBT askerler, ordudaki kariyerleri, itibarları ve zihinsel sağlıkları üzerinde kalıcı etkilere yol açan sistematik ayrımcılığa ve zulme maruz kaldılar.

Günümüz ABD Ordusunda LGBT Askerler

Bugün, Amerika Birleşik Devletleri ordusunda yaklaşık 79.000 LGBT asker görev yapmakta ve ülkeyi gururla temsil etmektedir. Bu kişiler, ordunun çeşitliliğine ve gücüne katkıda bulunarak eşitliğin ve kapsayıcılığın önemini kanıtlamaktadır.

Biden’ın affı, tarihte eşcinsellik nedeniyle mağdur edilen gazilere haksızlıkların giderilmesi yönünde atılmış önemli bir adımdır. Bu karar, LGBT haklarının ilerlemesinde bir kilometre taşı niteliği taşımakta ve daha adil ve kapsayıcı bir toplumun inşasına katkı sağlamaktadır.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.