enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5599
EURO
36,0334
ALTIN
2.999,43
BIST
9.440,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
11°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
10°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

Horlamayı engelleyecek bir hap yolda

Horlamayı engelleyecek bir hap yolda
26.06.2024 16:36
A+
A-

Yeni Gece Hapı Horlamayı Ortadan Kaldırmada Devrim Yaratıyor

Uyku apnesi ve yüksek derecede horlama çekenler için umut verici bir haber geldi. Yeni geliştirilen bir gece hapı, bu rahatsız edici semptomları ortadan kaldırmaya yardımcı olarak devrim yaratacak nitelikte.

Denemelerde, horlamaya karşı hap alan gönüllülerin nefes darlığı ve uyku bozukluğu gibi belirtileri neredeyse yarı yarıya azaldı. Hava yollarındaki kasları güçlendirerek doku çökmesini ve hava akışının engellenmesini önlediği düşünülen bu hap, yüksek derecede horlama çekenler için ilk ilaç tedavisi olarak öne çıkıyor.

Uyku sırasında boğaz kasları gevşediğinde, çevre dokular hava yollarını daraltarak veya tıkayarak normal nefes almayı kesintiye uğratır. Uyku apnesi olan kişiler, oksijen eksikliği beyni tekrar nefes almaya başlayana kadar on saniye veya daha uzun süren tekrarlanan kesintiler yaşarlar.

Yüksek sesle horlama, gürültülü ve zor nefes alma ve gündüz yorgunluğu, uyku apnesinin belirtileri arasındadır. Etkilenenler genellikle kesintilere dair herhangi bir farkındalıkları yoktur. Tedavi edilmeyen uyku apnesi, felç ve kalp hastalığı riskini artırabilir.

Yeni horlama hapı, vücuttaki kas aktivasyonu ve tonusu üzerinde etkili oluyor. Hayvanlar üzerinde yapılan önceki çalışmalar, üst solunum yollarını açık tutulmasına yardımcı olan dil kasını güçlendirdiğini göstermişti.

ABD’de gerçekleştirilen bir araştırmada, uyku apnesi olan 211 kişiye dört hafta boyunca horlama hapı veya plasebo verildi. Polisomnografi sonrasında, horlama hapı alanların yüzde 44’ünde genel semptom skorunun dört hafta sonra yarıdan fazla azaldığı ortaya çıktı. Ayrıca, saatte ortalama 45 uyku bölünmesi yaşayan kişilerde bu sayı 10’un altına düştü. Gündüz yorgunluğu da azaldı ve yan etkiler nispeten hafifti, en yaygını ağız kuruluğuydu.

Sheffield Üniversitesi’nden uyku apnesi uzmanı Profesör Jaydip Ray, “Bu hap, bu rahatsızlıkla mücadelemizde devrim yaratabilir. Ancak daha büyük denemelerin sonuçlarını beklemeliyiz.” ifadelerinde bulundu.

Yeni horlama hapı, yüksek derecede horlama çekenler için umut ışığı olmaya aday. Daha ileri araştırmalar, bu ilacın etkinliğini ve uzun vadeli güvenliğini tam olarak belirleyecektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.