enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5564
EURO
36,3052
ALTIN
2.998,23
BIST
9.390,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

DSÖ: Milyarlarca insan hareketsizlikten risk altında

DSÖ: Milyarlarca insan hareketsizlikten risk altında
26.06.2024 14:41
A+
A-

Dünya Sağlık Örgütü: Küresel Fiziksel Aktivitekriz!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya çapında yaklaşık 1,8 milyar yetişkinin yetersiz fiziksel aktivite sonucu hastalık riskine maruz kaldığını bildirdi. Örgütün yayımladığı raporda, 2022 yılında küresel yetişkin nüfusunun neredeyse üçte biri olan 1,8 milyar kişinin yeterli düzeyde fiziksel aktivite yapmadığı vurgulandı.

Raporda yer alan verilere göre, yetişkinlerdeki hareketsizlik oranı 2010-2022 yılları arasında endişe verici bir şekilde %5 arttı. Bu artış eğiliminin devam etmesi halinde, hareketsizlik seviyelerinin 2030 yılına kadar %35’e yükselmesi bekleniyor.

DSÖ, hareketsizliğin yetişkinlerde kalp krizi, felç, tip 2 diyabet, bunama ve kanser gibi ciddi hastalıklara yol açabileceğini vurguladı. Kadınlar, erkeklerden daha hareketsiz olma eğilimindeler, küresel olarak hareketsizlik oranları kadınlarda %34 iken erkeklerde %29’dur.

60 yaş ve üstü kişiler de diğer yetişkinlere kıyasla daha hareketsiz olma eğilimindedirler. Raporda, yaşlıların fiziksel aktivitenin önemine dikkat çekilerek, hareketsizliğin önlenmesi ve sağlığın korunması için fiziksel aktiviteyi teşvik etme ihtiyacı vurgulandı.

Küresel hareketsizlik oranları bölgesel farklılıklar göstermektedir. En yüksek oranlar %48 ile Asya-Pasifik bölgesinde, ardından %45 ile Güney Asya’da görülmektedir. Hareketsizlik seviyeleri Batı ülkelerinde %28 iken Okyanusya’da %14 olarak belirlenmiştir.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, hareketsizlik seviyesindeki yükselişe karşı harekete geçme çağrısında bulundu. Örgüt, yetişkinlerin haftada 150 dakika orta yoğunlukta veya 75 dakika yüksek yoğunlukta fiziksel aktivite yapmalarını önermektedir.

Hareketli bir yaşam tarzı benimseyerek, yetişkinler kronik hastalık risklerini azaltabilir, genel sağlıklarını ve esenliklerini iyileştirebilirler. DSÖ, hükümetleri, toplulukları ve bireyleri fiziksel aktiviteyi teşvik etmeye ve hareketsizlik salgınının önlenmesine yardımcı olmaya çağırmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.