Tercih Kaosu Yaşayanlara TÜİK’ten İstihdam Göstergeleri
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), lisans ve ön lisans mezunlarının istihdam oranları ve iş bulma sürelerini içeren bir rapor yayınladı.
En Yüksek İstihdam Oranı Özel Eğitim Öğretmenliğinde
TÜİK verilerine göre, lisans mezunları arasında en yüksek istihdam oranına %96,2 ile özel eğitim öğretmenliği bölümü sahip. Ancak YÖK, bu bölümün kontenjanını geçen yıl 3.494’ten 2.685’e düşürdü.
İş Bulma Süreleri
TÜİK, lisans mezunlarının ilk iş bulma süresini 14,4 ay, ön lisans mezunlarının ise 15,9 ay olarak hesapladı.
Eğitim Bölümü Mezunlarının İstihdamı
1 milyon öğretmenin atama beklediği bir dönemde, bu yıl sadece 20 bin öğretmen atandı. Buna rağmen TÜİK’in, eğitim bölümü mezunlarının istihdam oranını %79,8 olarak açıklaması dikkat çekti.
En Yüksek Gelir Elde Eden Bölümler
TÜİK, en yüksek gelir elde eden 34 bölümü de sıraladı. İlk sırayı pilotaj bölümü aldı.
Doktorlar 25. Sırada
En yüksek gelir elde eden ilk 10 meslekte doktorlar 25. sırada yer aldı.
Pilot Maaşları
Türkiye’de 10 yıllık bir pilotun aylık maaşı 152 bin TL iken, kaptan pilotlar 400-600 bin TL arası maaş alıyor. Yabancı havayolu şirketlerinde ise yıllık pilot maaşları 277 bin dolar ile 352 bin dolar arasında değişiyor.
Rekor Maaşlı 10 Bölüm
Yüksek gelir elde eden bölümler ve kontenjanları şu şekilde:
Sağlıkçılara İş Var, Yüksek Maaş Yok!
Lisansta en yüksek istihdam oranına sahip bölümler ve oranları şu şekilde:
En hızlı iş bulanlar ise dil ve konuşma terapistleri (2,3 ay), doktorlar (4,2 ay) ve ebeler (7,3 ay).
Pilotluk Eğitiminin Yüksek Maliyeti
Pilotluk eğitimi almak isteyen öğrenciler, yıllık öğrenim ücreti olarak 300 bin TL ile 950 bin TL arasında ödeme yapıyorlar. Ayrıca 2,1 milyon TL tutarında uçuş ücreti de ekleniyor.
Devlette Sadece Bir Pilotaj Bölümü
Türkiye’de pilotaj eğitimi veren sadece bir devlet üniversitesi var. 2024-2025 eğitim öğretim yılında Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin havayolları bölümüne 6 öğrenci alınacak.
Uzman Görüşü
Eğitimci Salim Ünsal, TÜİK verilerinin adayları yanıltmayabileceğine dikkat çekti. Ünsal, pilotaj bölümünün sadece bir devlet üniversitesinde 6 kontenjanla açıldığını ve pilotların çoğunlukla vakıf üniversiteleri tarafından yetiştirildiğini belirtti. Ünsal, pilotaj bölümünü tercih edecek öğrencilerin yüksek uçuş eğitim ücretini göz önünde bulundurmaları gerektiğini ifade etti.